Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Joodse groepen boycotten herdenking Argentinië

Datum : 28/01/2015
Land : Argentinië

Joodse groepen boycotten herdenking Argentinië

Verschillende Joodse groepen in Argentinië boycotten de officiële Holocaust herdenking van de regering. De reden is de raadselachtige dood van aanklager Alberto Nisman. Hij onderzocht een aanslag op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994 en beweerde dat de Argentijnse overheid de rol van Iran in die aanslag zou hebben verborgen.

Bij de aanslag in 1994 kwamen 85 mensen om het leven. Joodse leiders zeggen dat de overheid de laatste jaren de aandacht voor deze zaak heeft verloren. Veel Joden waren van streek na een toespraak waarin president Cristina Fernandez de Kirchner weinig respect zou hebben getoond voor Nisman en de slachtoffers uit 1994.

De president ontkende in de toespraak elke betrokkenheid van de Argentijnse overheid en beweerde dat Nisman "valse informatie" had ontvangen van de geheime dienst. De spionnen met wie hij samenwerkte zouden volgens haar geen echte spionnen geweest zijn. Nisman's doel zou een samenzwering tegen de regering zijn.

Afgelopen maandag kondigde Fernandez de Kirchner aan dat ze de geheime dienst van het land zou opdoeken en bezig was met een plan voor een nieuw veiligheidsorgaan.

Voor de Holocaust herdenking had de president in haar ambtswoning een ontmoeting met nabestaanden van slachtoffers van de aanslag. Lokale media zeggen dat ze hier het verdere verloop van het onderzoek hebben besproken, waaronder de vraag wie de rol van aanklager zal overnemen.

Argentinië heeft een van de grootste Joodse gemeenschappen buiten Israël, zo'n 200.000 mensen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug