Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Journalist bekritiseert berichtgeving drugsoorlog

Datum : 16/07/2014
Land : Mexico

Journalist bekritiseert berichtgeving drugsoorlog

Een Mexicaanse journalist heeft in Spanje sterke kritiek geleverd op de journalistieke verslaggeving van de drugsoorlog in Mexico. Hij noemde de manier waarop de journalistiek hiermee omgaat een "schande." De journalist Humberto Padgett gaf een lezing als onderdeel van een zomerprogramma voor journalistiek georganiseerd door nieuwsagentschap EFE en de Universidad Internacional Menendez in Santander. 

Hij sprak in zijn lezing over het werk dat hij met zijn collega Dalia Martinez Delgado deed rondom de marihuana industrie en de criminele bende Caballeros Templarios in de westelijke regio Terra Caliente. De verslaggeving hiervan leverde Padgett en Martinez Delgado een Koning van Spanje Journalistiek Prijs op in 2011. "Er bestaat een zeer complexe sociale context rond de drugshandel in Mexico, daarom is het nodig om deze verhalen te vertellen," zo beweerde Padgett. 

Padgett, die eerder ook een de Ortiz y Gasset prijs van de Spaanse krant El País won, zei dat Mexicaanse journalisten ''afgemat'' zijn door de drugsoorlog, die in de laatste acht jaar meer dan 100.000 mensen het leven kostte. Sommige grote mediabedrijven in Mexico staan zelfs toe dat "de georganiseerde misdaad bepaald wat er in hun berichten staat." 

Ook klaagde Padgett over journalisten die doen alsof hun verhalen ''in de diepten van de hel'' geschreven zijn, terwijl ze eigenlijk ''achter hun bureau in een sjieke wijk van Mexico City, met een fles whiskey in de hand'' tot stand zijn gekomen. De kwaliteit van de leugens die verspreid wordt rond dit onderwerp brengt het beroep van journalist in diskrediet, zo beweert hij. 

Hij verweet tevens de landelijke apathie over de bijna 100 journalisten die in de afgelopen vijf jaar vermoord zijn. Burgers geloven de kranten en televisie niet meer, omdat er "decennialang tegen ze gelogen is."

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug