Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Journalisten vrijgelaten na aanhouding Venezuela

Datum : 10/10/2017
Land : Venezuela

Journalisten vrijgelaten na aanhouding Venezuela

Een Italiaanse, Zwitserse en Venezolaanse journalist werden zaterdag 7 oktober aangehouden terwijl ze een reportage maakten in de beruchte Tocorón gevangenis in Noord-Venezuela. Ze werden de volgende dag weer vrijgelaten.  Tocorón, officieel het penitentiaire centrum Aragua, is volgens InSight Crime, een non-profit onderzoeks- en journalistieke organisatie, de gevangenis met de meeste gevangenen van Venezuela, met maar liefst 7000 gevangenen. Dit terwijl de gevangenis is gebouwd voor slechts 900 gevangenen. Een machtige bende, de zogenaamde “Trein van Aragua”, beheerst de gevangenis compleet en organiseert van binnenuit kidnappings, afpersingen en illegale handel in voedingsmiddelen. Ook is het een van de meest gevaarlijke en gewelddadige gevangenissen van Venezuela.

Nadat het drietal volgens protocol de gevangenis binnen was gegaan, hielden de autoriteiten van de gevangenis de journalisten aan nadat ze ontdekten dat Jesús Medina, de Venezolaanse journalist, voor de Venezolaanse nieuwswebsite Dolar Today werkt. Deze website is door de regering van Nicolás Maduro geblokkeerd. Dolar Today bericht onder andere over de koers van de dollar en andere valuta op de zwarte markt, maar publiceert ook artikelen met kritiek op het Venezolaanse regime. Het drietal werd aangeklaagd omdat ze geen toestemming zouden hebben gehad om met audiovisuele apparatuur de gevangenis te betreden. Na te zijn verschenen voor de rechtbank werden de drie vrijgelaten.

Het Pers en Maatschappij Instituut van Venezuela (IPYS), dat zich kritisch opstelt tegenover de mediacensuur die de Venezolaanse regering oplegt, keurde “de arbitraire aanhoudingen van journalisten met als doel verslaggeving te verbieden” af, iets wat volgens het instituut frequent voorkomt in het land. Tijdens de regering van Nicolas Maduro, die in 2013 aantrad als president, werden minstens 39 journalisten en fotografen die verslag deden voor buitenlandse media over de politieke, economische en sociale situatie in Venezuela bedreigd, gearresteerd of weggejaagd. Recentelijk, op 21 september, werden de Nederlandse journalist Bram Ebus en zijn chauffeur gearresteerd door de Nationale Bolivariaanse Garde toen Ebus werkte aan een verslag over de milieueffecten van de exploratie van de Arco Minero del Orinco. Dit is een zone in het oosten van Venezuela die rijk is aan natuurlijk hulpbronnen. De Venezolaanse regering stimuleert de mijnbouwactiviteiten in de regio sterk, en riep het gebied vorig jaar uit als “zone van strategische nationale ontwikkeling”. Veel milieuorganisaties hebben kritiek op dit beleid. Ebus en zijn chauffeur werden later vrijgelaten.

Bron : Knight Center, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug