Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Journalisten weg na 'overheidsbemoeienis'

Datum : 14/07/2013

 Journalisten weg na 'overheidsbemoeienis'

In Trinidad en Tobago zijn drie journalisten van het prestigieuze dagblad Trinidad Guardian per direct opgestapt. Het trio vermoedt dat politici zich bemoeien met het personeelsbestand, nieuwsgaring en publicaties van de krant. In een verklaring zegt een van de drie journalisten, Sheila Rampersad : “We moeten stelling nemen tegen politieke bemoeienis in ons werk, en tegen politici die ons dicteren hoe wij moeten functioneren.” Meerdere malen, zei ze, hebben ambtenaren en politici onze redacteuren telefonisch bedreigd of op straat lastig gevallen wegens overheidskritische artikelen. Naast Rampersad zijn onderzoeksjournalisten Anika Gumbs-Sandiford en Denyse Renne vertrokken.

De directe aanleiding voor hun ontslag lag in de overplaatsing afgelopen week van hoofdredactrice Judy Raymond die sinds een jaar werkzaam is als hoofdredactrice en de krant terug naar de voorgrond heeft gebracht door haar kritische houding naar de nationale politiek. Het drietal vermoedt dat haar wantrouwen jegens de politiek de ware reden is voor haar overplaatsing. 

De algemeen directeur van de krant, Gabriel Faria, ontkent alle beschuldigingen van politieke bemoeienis. “Er werken bij de Guardian Group meer dan 100 journalisten. Nu vertrekken er drie en de hel breekt los, lijkt het. Wellicht ligt de journalistieke lat te hoog voor ze, en zijn ze daarom vertrokken.”

Bron : Trinidad Guardian, The Guardian
Bookmark and Share


Terug