Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Juan Guaidó sprak met Boris Johnson in Downing Street

Datum : 22/01/2020
Land : Venezuela

Juan Guaidó sprak met Boris Johnson in Downing Street

“Bij gebrek aan een rechtmatig gekozen president is hij de meest geschikte persoon om Venezuela te leiden en het land uit de huidige crisis te halen”, verklaarde dinsdag een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson. Zowel Johnson als zijn minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, had een gesprek met Juan Guaidó, oppositieleider en zelfbenoemd president van Venezuela. De verwachting bestond dat Johnson bij het gesprek tussen Raab en Guaidó zou aansluiten, maar de premier nodigde Guaidó uit bij hem thuis, waar de twee elkaar in de beslotenheid van Downing Street 10 konden ontmoeten.

“Het Venezolaanse volk heeft genoeg geleden en heeft recht op een betere toekomst… Wij steunen de inspanningen van Juan Guaidó om tot een vreedzame en democratische oplossing te komen”, zei Dominic Raab na zijn ontmoeting met Guaidó, die als interim-president inmiddels door zestig landen wordt erkend. “We hebben hem onze niet aflatende steun toegezegd om samen met onze bondgenoten te pogen een oplossing voor deze crisis te vinden.”

Voor Guaidó gelden de ontmoetingen met de Britse regeringsleiders als een kleine overwinning tijdens deze buitenlandse reis die bedoeld is om zijn positie weer een impuls te geven. Zo ontmoette hij afgelopen maandag de Colombiaanse president Iván Duque en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Vandaag zal hij een gesprek hebben met Josep Borrell, de vorig jaar benoemde hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Daarna reist Guaidó door naar Davos om het World Economic Forum bij te wonen.

Guaidó trekt zich niets aan van het door president Nicolás Maduro uitgevaardigde verbod om het land te verlaten. De veiligheidsdienst van Venezuela greep zijn kans en heeft volgens parlementslid Delsa Solorzano gisteren  het kantoor van Guaidó onderzocht. Gewapende en gemaskerde mannen, gekleed in het zwart, betraden onverwacht het op dat moment lege kantoor. Solorzano en andere oppositieleden zijn bang dat de Sebin, de Venezolaanse veiligheidsdienst, valse bewijzen heeft willen achterlaten, waarmee hij later beschuldigd kan worden.

Bron : El País, France 24
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug