Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Junglespinnen in Peru kunnen skydiven

Datum : 22/08/2015
Land : Peru

Junglespinnen in Peru kunnen skydiven

Wetenschappers hebben in het regenwoud van Peru spinnen ontdekt die gecontroleerd kunnen skydiven. Tijdens een val manoeuvreren de spinnen zichzelf in de richting van boomstammen, zodat ze niet op de grond van het regenwoud terechtkomen. De dieren maken handig gebruik van hun platte lichaam om hun zweefduik te sturen. Dat melden Amerikaanse biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

De junglespinnen van het geslacht Selenops leven in hoge boomtoppen en vallen daardoor nogal eens naar beneden. De wetenschappers onderzochten met een experiment in hoeverre de dieren zo'n val konden controleren. Ze lieten een groot aantal spinnen vanaf een 24 meter hoog platform in het Amazonegebied in Peru naar beneden vallen en filmden vervolgens de duikvlucht van de insecten. Tot hun verbazing landde 86 procent van de spinnen op een boomstam en niet op de grond van het regenwoud. 

Door hun platte lichaam in de juiste positie te houden, slagen de dieren erin om een soort zweefduik te maken in een specifieke richting. De wetenschappers vermoeden dat de spinnen gericht naar boomstammen zweven, omdat ze bij een landing op de grond meer risico lopen om te worden aangevallen.   

Onderzoeker Robert Dudley vermoedt dat de spinnen hun zweefduiken ook gebruiken als noodoplossing bij een plotselinge aanval van een roofdier. "Als er een roofdier langskomt, kunnen dit soort dieren gewoon naar beneden springen om vervolgens naar de dichtstbijzijnde boom te zweven", verklaart hij op de nieuwssite van de Universiteit van Californië

Bron : NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug