Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Kaaiman beet tweemaal zo hard als T-Rex

Datum : 27/02/2015
Land : Brazilië

Kaaiman beet tweemaal zo hard als T-Rex

Een prehistorische kaaiman die zo’n acht miljoen jaar geleden in het Amazonegebied leefde, had een beet die tweemaal zo krachtig was als die van de Tyrannosaurus Rex, volgens Braziliaanse wetenschappers. 

Een team Braziliaanse paleontologen berekenden de kracht van een beet van de Purussaurus brasiliensis, een reptiel dat in de periode van het Late Mioceen leefde. Het reptiel kon een kracht uitoefenen tot 11,5 ton. Dat is twintig maal de kracht van een beet van een witte haai. 

Tito Aureliano, een van auteurs van de studie, zei dat de kop van het dier beter was gevormd om te bijten dan dat van de T-Rex. De krachtige en robuuste schedel met konisch gevormde tanden waren gemaakt om grote prooi te pakken. De bevindingen van het team zijn gepubliceerd in het online Plos One Journal

De purussaurus brasiliensis kon een lengte hebben van ruim 12.5 meter en was een ongeëvenaard roofdier in zijn moeraslandhabitat, aldus de onderzoekers. "De purussaurus en de tyrannosaurus leefden in verschillende tijden, maar er bestaat geen twijfel dat de purussaurus een gevecht tussen de twee zou hebben gewonnen”, zegt Aline Ghilardi, een van de auteurs. 

De paleontoloog van Rio de Janeiro's Federale Universiteit zegt dat de purussaurus is ontdekt in de negentiende eeuw. Ondanks zijn dominantie in het Amazonegebied is er niet veel wetenschappelijk onderzoek naar het dier verricht. Volgens Ghilardi is de purussaurus destijdfs slachtoffer geworden van geologische bewegingen die leidden tot het ontstaan van het Andesgebergte. 

“Het ontstaan van de Andes veranderde alles voor de purussaurus, die leefde van de aanwezigheid van enorme zoogdieren in de regio”, stelt Ghilardi. Het reptiel had ruim veertig kilo vlees per dag nodig, dat is twintig keer meer dan huidige alligators eten. “De moeraslanden veranderden radicaal en dat veroorzaakte het uitsterven van meerdere soorten.”

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug