Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kardinaal Jaime Ortega overleden in Havana

Datum : 26/07/2019
Land : Cuba

Kardinaal Jaime Ortega overleden in Havana

Kardinaal Jaime Ortega, voormalig aartsbisschop van Havana en een van de belangrijkste figuren in de katholieke kerk in Latijns Amerika, stierf deze vrijdag in de hoofdstad van Cuba op 82-jarige leeftijd.

Ortega was een cruciale figuur in de wederopbouw van de relatie tussen de kerk en de Cubaanse regering, en hielp bemiddelen bij de toenadering tussen het eiland en de Verenigde Staten in 2014. Volgens Will Grant, BBC-correspondent in Cuba, was hij misschien een van de meest invloedrijke stemmen op het eiland buiten de Communistische Partij.

Te midden van de onderhandelingen tussen Washington en Havana om de diplomatieke betrekkingen te herstellen, speelde hij een belangrijke rol in de bemiddeling tussen de twee partijen en bracht hij berichten over tussen paus Franciscus, president Barack Obama en president Raúl Castro.

Kardinaal Ortega had ook de leiding over het organiseren van drie pauselijke bezoeken aan Cuba tijdens zijn tijd als aartsbisschop van Havana, als onderdeel van zijn inspanningen om de betrekkingen tussen de communistische regering van het eiland en de kerk te verbeteren: die van Johannes Paulus II in 1998 , die van Benedictus XVI in 2012 en die van Francisco in 2015.

Soms bekritiseerd vanwege zijn nabijheid met de Cubaanse regering, weigerde hij openlijk de  ‘Damas de Blanco’ (dames in het wit) te steunen. De Damas de Blanco protesteren iedere zondagochtend in een stille mars in Havana tegen de opsluiting van hun familieleden als politieke gevangenen.

Ortega ondervond echter ook persoonlijk repressie. In de jaren zestig bracht hij een paar maanden door in een werkkamp in Cuba, midden in een campagne tegen vertegenwoordigers van de katholieke kerk.

Aangesteld als kardinaal in 1994, was Ortega de promotor van een eenvoudigere versie van de Cubaanse catechismus, creëerde hij nieuwe bisdommen en parochies waar hij jonge priesters plaatste, en herbouwde kerken, parochiehuizen en assistentiecentra.

Na bijna 35 jaar als aartsbisschop van Havana verliet de kardinaal die functie in 2016 toen hij in de terminale fase al aan alvleesklierkanker leed. Afgelopen juni waarschuwden kerkelijke autoriteiten voor de ernstige gezondheidstoestand van de kardinaal, die niet meer op de behandeling reageerde.

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug