Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Keiko Fujimori gearresteerd

Datum : 11/10/2018
Land : Peru

Keiko Fujimori gearresteerd

Keiko Fujimori, de dochter van de voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori, is gearresteerd als onderdeel van een onderzoek naar witwassen van geld. Fujimori, die leider is van de oppositie in het parlement, werd samen met haar echtgenoot gearresteerd. De rechter zei dat ze in eerste instantie voor één dag zouden worden vastgehouden, samen met 19 andere verdachten.

Aanklagers beweren dat ze betrokken was bij het accepteren van illegale bijdragen aan haar partij door het Braziliaanse bedrijf Odebrecht. Mevrouw Fujimori ontkent elke fout. Ze was gisteren op televisie te zien in een auto met handboeien om, nadat ze was opgepakt.

Officieren van justitie hebben haar beschuldigd van het leiden van een criminele groep binnen haar partij die $ 1.2 miljoen aan illegale fondsen van Odebrecht heeft aangenomen voor gebruik tijdens haar campagne voor de presidentsverkiezingen in 2011. Eerder dit jaar nam voormalig president Pedro Pablo Kuczynski ontslag in een schandaal in verband met de zaak Odebrecht.

In een brief die na haar arrestatie op sociale media werd gepubliceerd, zei mevrouw Fujimori dat ze politiek vervolgd werd. "Dit wordt politieke vervolging genoemd", zei ze."Ik ben gedetineerd zonder juridische redenen."

De arrestatie kwam een week nadat een rechter een presidentiële pardon voor haar vader had herroepen. Alberto Fujimori zal naar verwachting terugkeren naar de gevangenis om een straf van 25 jaar uit te zitten voor mensenrechtenschendingen. Keiko Fujimori zei dat de arrestatie van haar vader "beledigend" was.

Haar partij Fuerza Popular (Kracht van het Volk) is een krachtige oppositiepartij geweest en momenteel controleert de partij het Congres. Maar in het afgelopen jaar zijn er enorme straatprotesten geweest tegen het politieke establishment. Tijdens de lokale verkiezingen van afgelopen weekend leed de partij de ergste verliezen in decennia.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug