Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Keiko Fujimori moet toch naar tweede ronde in juni

Datum : 12/04/2016
Land : Peru

Keiko Fujimori moet toch naar tweede ronde in juni

Na het tellen van 40 procent van de stemmen heeft Keiko Fujimori (40) zo goed als zeker de eerste ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De dochter van ex-president en -dictator Alberto Fujimori, die in de cel zit, behaalde 39 procent van de stemmen volgens de exitpolls. Dat is te weinig voor een directe verkiezing. In juni zal ze het nog tegen de nummer twee, de econoom Pedro Kuczynski (77), op moeten nemen.

Fujimori stond te boek als favoriet in deze ronde. Ze had minimaal 50 procent van de stemmen nodig om een tweede ronde te voorkomen, die op 5 juni plaatsvindt. In een tweestrijd met Kuczynski is Fujimori allesbehalve zeker van het presidentschap. Ze heeft last van de slechte reputatie van haar vader Alberto Fujimori die van 1990 tot 2000 een dictatoriaal regime voerde. Fujimori zit sinds 2007 vast voor misstanden en mensenrechtenschendingen tijdens zijn regeertermijn. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit van 25 jaar voor het toestaan van executies.

Keiko beloofde geen gratie te verlenen aan haar vader als ze president is. Toch hebben veel Peruanen aangegeven niet te stemmen voor iemand die geassocieerd kan worden met haar vader. Vorige week gingen duizenden de straat op om te waarschuwen voor Keiko’s verkiezing, die het autoritaire bewind terug zou kunnen brengen.

Met de overgebleven kanshebbers Fujimori en Kuczynski is het goed als zeker dat Peru zal vasthouden aan de vrijemarkteconomie. Het linkse congreslid Veronika Mendoza, die derde staat in de exitpolls, boezemde met haar kandidaatstelling angst in bij investeerders.

Bron : NRC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug