Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Keiko Fujimori vrijgelaten

Datum : 26/11/2019
Land : Peru

Keiko Fujimori vrijgelaten

Het Peruaanse Constitutionele Hof beval afgelopen maandag de vrijlating van oppositieleider Keiko Fujimori, na meer dan een jaar van voorlopige hechtenis. Fujimori (44), wordt sinds oktober vorig jaar vastgehouden in afwachting van haar proces in een corruptiegeval in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht.

"De rechtbank heeft ermee ingestemd habeas corpus te accepteren", zei de president van de rechtbank Ernesto Blume en kondigde een uitspraak aan waartegen geen hoger beroep kan worden ingesteld. De wettelijke uitdrukking "habeas corpus" verwijst naar het recht van een gevangene om voor een rechtbank te worden gebracht of vrijgelaten. Blume maakte duidelijk dat de uitspraak van het Constitutioneel Hof geen invloed had op de corruptiezaak tegen haar.

Keiko Fujimori, de oudste dochter van de in ongenade gevallen voormalige president Alberto Fujimori, wordt ervan beschuldigd US $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van Odebrecht te hebben geaccepteerd voor haar presidentiële campagne in 2011.

Eens de populairste politicus van Peru, geeft de beslissing van maandag haar theoretisch de tijd om campagne te voeren voor presidentsverkiezingen gepland voor juli 2021. “Er is gerechtigheid gedaan, een goddelijke gerechtigheid. God is geweldig!” zei haar man, de Amerikaanse burger Mark Vito, die een hongerstaking was begonnen buiten de gevangenis van zijn vrouw aan de rand van Lima om aan te dringen op haar vrijlating.

Na een hoger beroep had het Hooggerechtshof de detentieperiode gehalveerd en haar vrijlating voorzien voor april. Officieren van justitie hebben in totaal elf mensen die banden hebben met Fujimori's partij beschuldigd van het runnen van een criminele organisatie om geld in te zamelen voor haar campagne in 2011. Odebrecht heeft toegegeven sinds 2004 minstens $ 29 miljoen aan steekpenningen te hebben betaald aan Peruaanse functionarissen.

Drie voormalige presidenten worden onderzocht over Odebrecht, terwijl een vierde, Alan García, in april zelfmoord pleegde nadat de politie bij zijn huis arriveerde om hem te arresteren voor het witwassen van geld.

.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug