Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kerk verzet zich tegen Chileense abortuswet

Datum : 04/02/2015
Land : Chili

Kerk verzet zich tegen Chileense abortuswet

Enkele uren nadat de Chileense president, Michelle Bachelet, afgelopen zaterdag een wetvoorstel bij het Congres indiende om abortus te legaliseren, heeft de katholieke kerk de legalisatie van abortus in alle gevallen afgekeurd.

De katholieke kerk verdedigt haar recht om abortussen te weigeren in gezondheidscentra die verbonden zijn aan de Universidad Católica (Katholieke Universiteit). Het netwerk van ziekenhuizen en gezondheidscentra van de Katholieke Universiteit biedt zorg voor verschillende sectoren van de bevolking, hoewel  het initiatief van de regering bepaalt dat zorginstellingen abortussen niet kunnen weigeren.

De rector van de Katholieke Universiteit, Ignacio Sánchez, verzet zich tegen het wetvoorstel en heeft aangekondigd dat “als artsen van onze universiteit zich beschikbaar willen stellen voor het plegen van abortussen, moeten ze ergens anders gaan werken”. “Onze principes en waarden zullen niet veranderen voor een bepaald wetvoorstel en dit is definitief”, aldus Sánchez. In dezelfde lijn heeft kardinaal Ricardo Ezzati hun positie verdedigt. “Nee, we kunnen niet gedwongen worden om iets te doen dat we niet kunnen accepteren”.

Als het voorstel in het Congres goedgekeurd wordt, zou abortus mogelijk worden voor vrouwen boven 18 jaar, voor meisjes tussen 14 en 18 jaar met toestemming van hun ouders, en voor meisjes jonger dan 14, met de toestemming van hun wettelijke vertegenwoordiger of de goedkeuring van een familierechter.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug