Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Keverplaag op Curaçao

Datum : 22/07/2012
Land : Curaçao

Keverplaag op Curaçao

De Agave Weevil, een kever die alle agaven in zijn buurt van binnenuit opvreet, is nu ook op Fontein ontdekt. Het beestje heeft zich volgens bioloog Gerard van Buurt inmiddels over de hele zuidkant van Curaçao verspreid. Er is niets meer te doen tegen de keverplaag en de daarbij horende enorme agavesterfte.

Afgelopen week werd bekend dat de gevaarlijke kever gevonden is bij Coral Estate. Inwoners van het gebied werd gevraagd de wortels van de bladeren van agaves in hun tuin direct te bespuiten met insecticide zodat eventuele larven meteen zouden sterven. “Maar helaas waren we niet snel genoeg”, zegt Van Buurt. “Ik kreeg ook meldingen uit Saint Nicolas en Santa Martha binnen. De Agave Weevil heeft zich verspreid en op ons eiland is er niets meer aan te doen.”

De Agave Weevil is een zogenaamde ‘invasieve soort’, een soort die oorspronkelijk niet op Curaçao voorkomt en zich buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied heeft gevestigd. De kleine zwarte kever boort gaatjes in een plant en legt daarin eieren. De larven die vervolgens in de agave worden geboren, eten zich een weg naar buiten. Binnen een paar maanden zal dit tot een enorme sterfte onder de agaven op Curaçao leiden.

Het is volgens de Van Buurt belangrijk om er nu voor te zorgen dat de kever niet op Bonaire en Aruba terecht komt. “Ik heb al mijn collega’s daar van de vondst op Curaçao op de hoogte gebracht. Er moet extra streng gecontroleerd worden op alle agaven en yucca sierplanten die op de eilanden ingevoerd worden.”

Agaven zijn een belangrijke voedselbron voor vleermuizen en ook kolibries en andere vogels zijn voor hun vochtvoorziening afhankelijk van deze plant. Bovendien wordt de geneeskrachtige Aloë Vera, die tot de agaven behoort, op Curaçao op grote schaal verbouwd als bestanddeel voor allerlei crèmes, gels, shampoos en dranken.

Bron : Antilliaans Dagblad, RNW Caribiana
Bookmark and Share


Terug