Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kieshof Uruguay: Verkiezingen 'too close to call'

Datum : 25/11/2019
Land : Uruguay

Kieshof Uruguay: Verkiezingen 'too close to call'

De uitslagen van de presidentsverkiezingen van Uruguay liggen te dicht bij elkaar, zegt het Kieshof van het Zuid-Amerikaanse land. De voorlopige telling geeft de conservatieve senator Luis Lacalle Pou een kleine voorsprong op zijn linkse rivaal, Daniel Martínez. Het Kieshof zei dat de marge zo smal was, dat het geen winnaar zou verklaren voordat de officiële telling was afgelopen, wat dagen kan duren. Opiniepeilingen hadden een comfortabele overwinning voor Lacalle gesuggereerd.

Resultaten tot nu toe

Voorlopige resultaten suggereren dat Lacalle 48,7% van de stemmen heeft gewonnen, vergeleken met 47,5% voor Martínez. Het verschil tussen de twee kandidaten is momenteel 28.666 stemmen. Het Kieshof zei dat het resultaat zo dichtbij elkaar lag, dat het geen winnaar zou verklaren voordat het de ruim 35.000 stemmen had geteld die waren uitgebracht door kiezers die het toegewezen stembureau niet konden bereiken. Het controleren van deze stemmen duurt langer en het Kieshof zei dat het tot het einde van de week zou kunnen duren voordat het officiële resultaat bekend wordt gemaakt

Reacties

Aanhangers van Lacalle hadden vertrouwen in de overwinning nadat opiniepeilingen voorafgaand aan de verkiezingen hem een comfortabele marge hadden gegeven over  Martínez. Aanvankelijk waren er feesten op het hoofdkwartier van Lacalle, maar, zoals exit polls lieten zien, was de marge tussen de twee rivalen veel smaller dan verwacht, waardoor de  stemming veranderde.

Lacalle stopte zelf met het claimen van de overwinning, hoewel hij zei dat hij zijn voorsprong als "onomkeerbaar" beschouwde. Hij zei ook dat hij teleurgesteld was dat zijn rivaal van de regerende brede frontcoalitie geen nederlaag had toegegeven. “Helaas heeft de regeringskandidaat ons niet gebeld en het onomkeerbare resultaat niet erkend", zei hij vier uur nadat de peilingen waren gesloten.

Ondertussen werden aanhangers van Martínez aangemoedigd door de beter dan verwachte uitkomst van hun coalitie, die al vijftien jaar aan de macht is. Martínez sprong het podium op en zei hen "te vieren", maar waarschuwde hen niet te provoceren of te botsen met de rivaliserende partij terwijl zij het eindresultaat afwachtten.

Kandidaten

Luis Lacalle (46) kwam op 26-jarige leeftijd in het Congres. Van 1990 -1995 was zijn vader president van Uruguay. Lacalle is conservatief en pro bedrijfsleven. Hij heeft campagnes gevoerd op beloften om fiscale verantwoordelijkheid te nemen en de economie opnieuw te activeren, en bekritiseerde de "roekeloze uitgaven" van vorige regeringen. Hij zegt dat hij van plan is om meer politie op straat te zetten, maar wil ook de hoge kosten van levensonderhoud aanpakken door bezuinigingsmaatregelen.
Zijn critici zeggen dat zijn regeringsplannen sociale programma's in gevaar kunnen brengen die momenteel veel Uruguayanen ten goede komen.

Daniel Martínez (62) was drie jaar en acht maanden burgemeester van hoofdstad Montevideo. Zijn coalitie Breed Front is veertien jaar aan de macht geweest.Martínez heeft beloofd de inspanningen om banen te scheppen en ongelijkheid te bestrijden te hernieuwen. Zijn aanhangers zeggen dat hij tijdens zijn tijd als burgemeester van Montevideo de economie van de hoofdstad in goede toestand hield door bezuinigingen op subsidies en verbeterde belastingcontroles. Hij heeft meer bewakingscamera's en gemeentelijke politie beloofd om de criminaliteit aan te pakken.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug