Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kiesstelsel Venezuela 'ingestort'

Datum : 03/08/2017
Land : Venezuela

Kiesstelsel Venezuela 'ingestort'

De recente verkiezingen voor leden van een grondwetgevende volksvergadering in Venezuela is volgens verkiezingsdeskundigen in Nicaragua een teken van de instorting van het kiesstelsel in het land, vergelijkbaar met de situatie in Nicaragua.

De directeur van de Nicaraguaanse organisatie Ética y Transparencia (EyT), Roberto Courtney, heeft als verkiezingswaarnemer minstens vijf verkiezingen bijgewoond tijdens het bewind van ex-president Hugo Chávez. Volgens hem was de Nationale Kiesraad (CNE) tot drie jaar geleden betrouwbaar, maar is het nu “ingestort tot een niveau dichtbij dat van hier in Nicaragua”. “Zelfs de schattingen van de opkomst zijn onbetrouwbaar en het verkiezingsproces lijkt op dat in een dictatuur, op z’n Cubaans”, aldus Courtney.

Het bedrijf Smartmatic – verantwoordelijk voor het stemsysteem voor de verkiezingen van afgelopen zondag – verklaarde woensdag dat de Venezolaanse autoriteiten de opkomstcijfers hebben verhoogd met minstens een miljoen niet uitgebrachte stemmen. De voorzitter van de Nationale Kiesraad, Tibisay Lucena, noemde de beschuldiging van Smartmatic “onverantwoordelijk en ongefundeerd”.

Volgens Courtney is het gebrek aan vertrouwen in het kiessysteem te wijten aan het gebrek aan een scheiding der machten binnen het staatsbestel en aan de corruptie, maar ook aan de impopulariteit van de regeringspartij die zijn toevlucht moet nemen tot fraude om aan de macht te blijven.

Politicoloog José Antonio Peraza vertelt dat hoewel “de Nationale Kiesraad van Venezuela eerder is aangesproken op kleinere fouten, de uiteindelijke verkiezingsresultaten wel betrouwbaar werden geacht. De verklaring van Smartmatic betekent volgens hem echter dat er sprake is van een “diepgaande verslechtering” van het Venezolaanse kiesstelsel.

Peraza stelt dat een verkiezingsorgaan strikt aan de wet moet voldoen, communicatie dient te onderhouden met de bevolking en rekenschap moet afleggen aan de politieke partijen en aan de samenleving. Volgens Peraza zijn deze essentiële elementen in Nicaragua al niet meer aanwezig.

De verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering zijn door president Nicolás Maduro in gang gezet om aan de macht te kunnen blijven. Peraza stelt ook dat er een parallel bestaat tussen de Hoge Kiesraad van Nicaragua en de Nationale Kiesraad van Venezuela, aangezien in beide instituten kiesfraude is aangetoond.

Bron : La Prensa
Bookmark and Share


Terug