Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kind van dictatuur wordt president van Paraguay

Datum : 24/04/2018
Land : Paraguay

Kind van dictatuur wordt president van Paraguay

De zoon van de privésecretaris van Stroessner (dictator van 1954 tot 1989), Mario Abdo Benítez, heeft met een kleine marge de presidentsverkiezingen van Paraguay gewonnen. Hij is lid van de conservatieve Coloradopartij, die op een termijn na - van 2008 tot 2013 - al tachtig jaar onafgebroken aan de macht is. Abdo Benítez won met 46,6 procent van de stemmen. Zijn centrumlinkse tegenstander Efraín Alegre behaalde 42,7 procent.

Abdo Benítez is een van de weinige ‘kinderen van de dictatuur’ die actief betrokken is in de politiek. Stroessner regeerde Paraguay 35 jaar lang met ijzeren hand. Zijn politieke macht was te danken aan het zogenaamde ‘gouden kwartet’, een groep van vier mannen onder leiding van Stroessner ’s privésecretaris, de vader van Abdo Benítez. Hij stierf in 2013.

Tijdens de verkiezingscampagne legde Abdo Benítez nadruk op familiewaarden en het handhaven van de militaire dienstplicht, een politieke erfenis van zijn vader. Hij weigerde de dictatuur te veroordelen, maar zei te betreuren dat er onder Stroessner 425 mensen gedood zijn en 19.000 gemarteld. Hij benadrukte wel de ‘prestaties’ van het militaire regime.  Ook waarschuwde hij dat hij elke poging om het homohuwelijk of abortus te legaliseren zou tegenhouden.

Bron : El País, The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug