Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kinderen en ouders van elkaar gescheiden aan de grens met Amerika

Datum : 20/06/2018

Kinderen en ouders van elkaar gescheiden aan de grens met Amerika

De afgelopen dagen zwelt de kritiek op het migratiebeleid van president Donald Trump aan. Niet alleen in het buitenland maar ook in de Verenigde Staten zelf groeit het protest. Nu zelfs de aanhang van Trump, onder wie veel conservatieve christenen, protesteert groeit de kans dat de scheiding van ouders en kinderen aan de grens ongedaan gemaakt wordt.

De al bijna iconische foto van een huilende Hondurese peuter wier moeder gearresteerd wordt draagt bij aan de kanteling van de publieke opinie. De maker van de foto, John Moore, vertelde niet te hebben kunnen achterhalen wat er van het meisje en haar moeder geworden is. Maar de Spaanstalige Amerikaanse TV zender Univision heeft de vader van het meisje gevonden. Denis Javier Varela herkende zijn dochterje Yanela op de foto. Zijn vrouw ging enige tijd geleden samen met hun jongste kind op weg naar de Verenigde Staten. Familie heeft hem kunnen bevestigen dat Yanela niet van haar moeder gescheiden is, maar samen met haar ergens gevangen zit.

María Dolores Agüero, minister van Buitenlandse Zaken in Honduras, heeft zich namens haar land aangesloten bij de internationale protesten. In een brief aan haar Amerikaanse collega Michael Pompeo spreekt ze haar zorgen uit over de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Ze noemt die onmenselijk en de situatie alarmerend nu kwetsbare kinderen de behandeling van hun zaak gescheiden van hun ouders moeten afwachten, in een hen onbekend land. Ook de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de regering van Trump bekritiseerd en noemt de nieuwe  “zero tolerance” wet wreed en onmenselijk.

Vier Amerikaanse staten (Colorado, Maryland, New York en Massachusetts) geven geen gehoor aan de oproep van president Trump om hun National Guards te laten helpen aan de grens met Mexico. “Wij willen niet medeplichtig zijn aan deze menselijke tragedie, verklaarde de woordvoerder van een van de staten.

Bron : La Prensa (Honduras) en Univision
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug