Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Kirchnerisme' neemt eerste hobbel in verkiezingen

Datum : 15/04/2015
Land : Argentinië

'Kirchnerisme' neemt eerste hobbel in verkiezingen

Het ‘Kirchnerisme’ heeft zijn eerste electorale test van het jaar in Argentinië doorstaan met de overwinning van zijn kandidaat in de voorverkiezingen in de provincie Salta. Er is hoop op herhaling van dit resultaat bij de presidentsverkiezingen in oktober.  

Juan Manuel Urtubey (foto) oversteeg de peilingen; hij kreeg 47 procent van de stemmen in Salta, waarmee hij 13 punten meer scoorde dan zijn rivaal, Juan Carlos Romero, van het Peronistische Vernieuwingsfront. Urtubey, die sinds 2007 gouverneur is van Salta, doet mee aan de provinciale verkiezingen in mei voor een derde termijn. 

“Met de uitslag in Salta voel ik dat we ook op nationaal niveau op de goede weg zitten, zodat het Argentijnse volk op een zelfde manier al stemmen: voor de betrouwbaren en de besten”, zei gouverneur Daniel Sciolo van de provincie Buenos Aires. Hij is een van de kansrijkste mededingers van de regeringspartij voor de presidentsverkiezingen. Ondanks de nederlaag van het Vernieuwingsfront bij de voorverkiezingen in Salta, won de  kandidaat van de partij wel de burgemeestersrace in Salta.

De grootste verliezen waren voor de conservatieve Republikeinse Voorstel Partij onder leiding van de burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri, die samen is gegaan met de oppositionele Radicale Burgerunie. 

De volgende ronde van voorverkiezingen vindt plaats op 19 april, met verkiezingen in de westelijke provincie Mendoza en de centrale provincie Santa Fe. Een week later, op 26 april, houdt Buenos Aires voorverkiezingen en de burgemeestersverkiezing wordt op 15 juli beslist. 

De provinciale voorverkiezingen zullen hun weerslag hebben op de nationale voorverkiezingen, die op 9 augustus plaatsvinden. Het Kirchnerisme moet zijn kandidaten nog selecteren, maar op de mogelijke lijst staan Scioli, de minister van Binnenlandse Zaken en Transport Florencio Randazzo en kabinetschef Aníbal Fernández. 

Bij de verkiezingen worden een president en leden van het parlement gekozen en voor de eerste keer ook afgevaardigden in het parlement van Mercosur. 

Tot nu toe heeft geen van de drie favorieten om president Cristina Fernández op te volgen een duidelijke breuk in de peilingen gemaakt: Sciolo voor het Krirchnerisme, Massa voor het Vernieuwingsfront en Macri voor de Republikeinse Voorstel Partij.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug