Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Kledinggiganten geven Patagonië terug aan de natuur

Datum : 30/05/2018
Land : Argentinië

Meer dan twintig jaar geleden begon het Amerikaanse echtpaar Doug en Kristine Tompkins met de aankoop van grote percelen land in zowel het Chileense als het Argentijnse deel van Patagonië. De Tompkins, die hun fortuin maakten in kledingindustrie (Doug was oprichter en eigenaar van The North Face en Esprit, terwijl zijn vrouw hetzelfde deed bij het kledingmerk Patagonië), beoogden met hun aankopen het verkregen land terug te geven aan de natuur, volgens het concept van verwildering. Dit laatste betekent dat de aanwezigheid van de mens teniet gedaan wordt en dat oorspronkelijke diersoorten opnieuw geïntroduceerd worden. “Ik zou de manier waarop natuurparken tegen verwildering aankijken willen veranderen, juist op die plaatsen waar de oorspronkelijke soorten met uitsterven bedreigd worden”, zegt Kristine Tompkins in een interview met The Guardian, “zodat verwildering overal een van de speerpunten wordt.”

In het geval van Patagonië betekende de teruggave aan de natuur dat schapen en omheiningen verwijderd werden en dat de bijna gedecimeerde guanaco’s, familie van de lama, alle ruimte kregen om zich te herstellen. Honderden vrijwilligers van de NGO Conservacíon Patagonia, opgericht met hulp van de Tompkins, hebben geholpen om het oude evenwicht terug te brengen in het gebied, en met succes: nu de guanaco’s niet langer met 25.000 schapen om het schaarse voedsel hoeven te strijden is hun aantal gegroeid tot ongeveer drieduizend, een aantal dat zichzelf in stand kan houden.

Inmiddels is de strategie van de Tompkins een model geworden voor verwildering wereldwijd. Op diverse plekken in Europa zijn voorbeelden van verwildering te vinden, met als gevolg de terugkeer van de wolf in delen van Duitsland, en die van de Iberische lynx in Spanje. Onze eigen Oostvaardersplassen zijn een minder succesvol voorbeeld. Maar dit kleine afgesloten park heeft dan ook weinig gemeen met de grote gebieden in Patagonië.

Begin dit jaar heeft Kristine Tompkins (haar man stierf in 2015 bij een kano ongeluk) een volgende stap gezet: het Parque Patagonia, een gebied van 2600 km2 op de grens met Argentinië, ten noorden van Cochrane, wordt geschonken aan de Chileense overheid. Op 28 januari werd een besluit hiertoe getekend door Tompkins en de toenmalige Chileense president Michelle Bachelet. Maar de ambities stoppen hier niet. Het uiteindelijke streven is de creatie van vijf nieuwe nationale parken en de uitbreiding van een drietal bestaande tot een gebied dat de omvang van Zwitserland zal benaderen. Het zal Chili tot een van de wereldleiders op het terrein van natuurbescherming maken, zo bevestigde Bachelet in haar speech ter gelegenheid van de ondertekening.

Bron : The Guardian en website Parque Patagonia
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug