Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kledingmerk Zara neemt maatregelen tegen sweatshops Brazilië

Datum : 20/08/2011
Land : Brazilië

Kledingmerk Zara neemt maatregelen tegen sweatshops Brazilië

Eigenaren van het Spaanse kledingmerk Zara zeggen toezicht op de productie van kleding te verscherpen, nadat werkers in Brazilië werden ontdekt in erbarmelijke en gevaarlijke werksituaties. Een inval in een sweatshop in Sâo Paolo, waar vooral Boliviaanse immigranten werkten, bracht aan het licht dat hun werksituatie uiterst onveilig was, en dat ze bovendien extreem slecht betaald werden.
Inditex, het moederbedrijf van Zara, zei een zero tolerance beleid te hebben voor dit soort wantoestanden. De werkers zouden zijn aangenomen door een zogenaamde subcontracter, en niet door Inditex zelf.

De sweatshop was in de eerste plaats veel te klein voor het aantal mensen dat er werkte, de hygiëne was uiterst slecht en de werkuren extreem lang. Daarnaast hingen elektrische draden los van de muren en vlak boven stapels stof. Het loon van de werkers bedroeg 12 tot 20 cent per kledingstuk, het equivalent van 7 tot 12 dollarcent.

Inditex zei in een verkalring: “De subcontracter heeft de volledige verantwoordelijkheid op zich genomen en zal financiële compensatie betalen aan de werkers, zoals aangegeven in de Braziliaanse wet en de gedragscode van Inditex.” De werkers krijgen verder een nieuwe werkplek in vestigingen die zijn goedgekeurd door inspecteurs van Inditex. Als een van de grootste kledingbedrijven ter wereld heeft Inditex meer dan 7.000 werknemers, die werken voor ongeveer 50 bevoorraders van de multinational.

Sinds kort bestaat er in Brazilië een speciale task force die wantoestanden in sweatshops moet aanpakken. Veel werkers in de shops zijn illegaal het land ingesmokkeld en moeten hun reis terugverdienen, eer ze de shops mogen verlaten. Eigenaren van de shops nemen vaak identiteitsdocumenten af om er zeker van te zijn dat hun werkers er niet vandoor gaan.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug