Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kleindochter van Allende gekozen tot burgemeester

Datum : 04/11/2012
Land : Chili

 Kleindochter van Allende gekozen tot burgemeester

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Chili is Maya Fernández Allende, de kleindochter van voormalig president Allende, gekozen tot burgemeester van Nuñoa, een district van Santiago. Afgelopen zaterdag bevestigde de Kiesraad haar overwinning, die door de verliezende partij werd bestreden. 


Maya Fernández Allende, de kandidaat van de Socialistische Partij (PS) won met een kleine marge  van de vertrekkende burgemeester, Pedro Sabat, die de kandidaat was van de Partij van Nationale Vernieuwing (Partido Renovación Nacional). Fernández is niet het enige lid van de familie Allende dat actief is in de politiek. Haar tante Isabel Allende, de jongste dochter van ex-president Allende, is senator van de PS.
 
“Ik ben trots op mijn overwinning, maar het is ook een groteverantwoordelijkheid”, zei Fernández. “Mijn grootvader was een groot man, hij was tot aan het eind loyaal aan zijn volk..dat is een principe, een waarde die je niet vaak ziet in de politiek.” 
 
Een week geleden leek een overwinning van Fernández niet aan de orde, want het district wasal lange tijd in handen van rechtse politici. Haar tegenstander Pedro Sabat was drie keer met goot verschil herverkozen. Hij was zestien jaar burgemeester. 
 
Maar Chili heeft het afgelopen anderhalf jaar een verandering ondergaan. Groepen burgers verzetten zich tegen de aanleg van dammen voor hydroenergie in Patagonië en eisen gratis universitair onderwijs. Ze verschijnen online en vullen de straten met tientallen grote marsen. 
 
Bron : BBC Mundo, The Guardia
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug