Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kleine vooruitgang in Colombiaanse vredesbesprekingen

Datum : 04/10/2013
Land : Cuba

Kleine vooruitgang in Colombiaanse vredesbesprekingen

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC zegt bescheiden vooruitgang bereikt te hebben in de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. Er zouden vijfentwintig pagina’s gemaakt zijn met “gedeeltelijke akkoorden”. 

Een nieuwe ronde van de besprekingen is in Cuba begonnen. De besprekingen begonnen in november vorig jaar. Er zijn zes agendapunten: landhervormingen, politieke participatie, ontwapening, drugshandel, slachtofferrechten en implementatie van een vredesakkoord. Alleen op het gebied van landhervormingen is al een akkoord bereikt. 

‘Iván Márquez’, de hoofdonderhandelaar van de FARC, zegt dat de FARC meer dan 200 voorstellen in de vorige veertien rondes heeft voorgedragen. Volgens ‘Márquez’ is de regering verantwoordelijk voor veranderingen in de agenda, die de besprekingen vertraagd hebben. President Juan Manuel Santos heeft gezegd dat hij dit jaar nog definitief akkoord wil bereiken, zodat de FARC-leden hun wapens zullen neerleggen om aan de legale politiek deel te kunnen nemen. De regering zegt klaar te zijn om duizenden gedemobiliseerde FARC strijders te re-integreren in de maatschappij. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug