Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Klimaatverandering bedreigt Sint Maarten

Datum : 22/05/2014
Land : Sint Maarten

Klimaatverandering bedreigt Sint Maarten

Als de stijging van de zeespiegel zo doorgaat, zal Sint Maarten er over twintig tot vijftig jaar heel anders uitzien. Philipsburg, de internationale luchthaven, de cruise terminal, alle stranden en grote delen van het grondgebied op zeeniveau zullen dan onder water zijn verdwenen (zie foto).

Dit staat in een vorige week verschenen rapport van de Natuurstichting over de effecten van klimaatverandering. "Klimaatverandering zal serieuze gevolgen hebben voor Sint Maarten", stelt de Natuurstichting in haar rapport, dat zich voornamelijk richt op de gevolgen voor ecosystemen. De rijzende zeespiegel zal een invasie van tot nu toe onbekende soorten meebrengen en een aantasting van koraalriffen. Wetlands in de kuststreken en stranden moeten er ook aan geloven. “Dit zijn cruciale habitatten en broedplaatsen voor bijvoorbeeld bedreigde populaties van zeeschildpadden,” aldus het alarmerende rapport.

De Natuurstichting beschrijft haar rapport als een nieuw actieplan voor klimaatsverandering. De reden om het nu uit te brengen is dat verschillende internationale bronnen suggereren dat het smelten van de West Antarctische ijskap "een belangrijke impact zal hebben op gemeenschappen in kuststreken overal ter wereld, met inbegrip van het Caribisch gebied."

Het rapport stelt dat er diverse opties zijn om de effecten te verzachten, maar die zijn vooral gericht op de bescherming van ecosystemen en niet op de redding van Philipsburg of de luchthaven.

Bron : Caribisch Netwerk, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug