Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Klimaatverandering bedreigt toekomstige uitbreiding Panamakanaal

Datum : 19/06/2017
Land : Panama

Klimaatverandering bedreigt toekomstige uitbreiding Panamakanaal

De voorspellingen rondom internationale handel laten zien dat het Panamakanaal in de komende vijftien jaar nog verder zal moeten uitbreiden. Klimaatverandering lijkt dit echter moeilijk te maken, zo zegt de organisatie die het kanaal beheert. Er valt namelijk steeds minder regen in de maanden mei, juni en juli, waardoor waterstanden historisch laag zijn.

"Een uitbreiding is niet meer dan een droom als er niet meer regen gaat vallen," aldus Jorge Quijano, medewerker van de Panamakanaal Autoriteit (ACP), in een debat rondom toekomstige uitbreidingen dat slechts een paar dagen voor het eenjarig jubileum van de eerste uitbreiding van het kanaal plaatsvindt.

In 2016 werd de invloed van klimaatverandering op het Panamakanaal, waardoor 6 procent van de wereldhandel passeert, al duidelijk. Dat jaar begonnen de twee kustmatige meren die het kanaal van water voorzien met abnormaal lage waterstanden. Aanhoudende droogte maakte dat het kanaal grenzen moest stellen aan de grootte van passerende schepen. In april moest de waterkrachtcentrale in een van de meren door de "intense" droogte zijn werk stil leggen om het kanaal in werking te kunnen houden. Ook de inauguratie van de uitbreiding in op 26 juni 2016 gebeurde met lagere waterstanden dan gebruikelijk.

De twee meren voorzien niet alleen het kanaal van water, maar ook 55 procent van de Panamese bevolking, die zich concentreert in en rondom Panama City. Ook de toename van menselijke waterconsumptie en gebroken pijpleidingen in de stad dragen daarom bij aan de lagere waterstand.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug