Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Klopjacht op Coke op Jamaica

Datum : 29/05/2010

Klopjacht op Coke op Jamaica

JAMAICA - De klopjacht op de 42-jarige Coke gaat onverminderd door. Het officiële dodental als gevolg van de al dagen durende klopjacht op een vermeende drugsbaron in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston is opgelopen tot 49. Duizenden militairen en politieagenten zijn nog altijd in de strijd met aanhangers van Coke. De 42-jarige Christoffer Coke zou leiding geven aan de internationale drugsbende die actief is in de VS en het Carïbische gebied. Daarom moet Coke voor een rechter in New York verschijnen.
Zijn aanhangers zien hem meer als een soort lokale weldoener. “Hij wordt gezien als een messias. Hij heeft dingen voor ons gedaan die de regering niet voor elkaar kon krijgen. Daarom vechten ze voor hem”, zegt de Jamaicaanse Ouida Lewis. “Hij verkoopt drugs, maar het geld dat hij daarmee verdient, investeert hij in de gemeenschap.” Hij deelt voedsel uit en bemiddelt in conflicten. Bovendien kent Tivoli Gardens de laagste criminaliteitscijfers. Het geweld in de wijk duurt al enkele dagen en dreigt zich nu ook te verspreiden naar andere delen van de stad. De toeristische gebieden in het noorden van het eiland zijn tot nu toe rustig gebleven. Premier Bruce Golding van Jamaica ligt onder vuur. Hij en de regerende Arbeiderspartij van Jamaica zouden Coke al jaren de hand boven het hoofd houden. De oppositie wil dat Golding aftreedt. Na maandenlange ontkenning gaf Golding onlangs toe dat hij ermee had ingestemd dat zijn partij een Amerikaanse advocatenfirma inhuurde, die bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou lobbyen ten faveure van Coke.
De regering heeft inmiddels ook de jacht geopend op minstens 23 andere bendeleden. Huis na huis wordt gezocht naar de verdachten. Zeker vijfhonderd mensen zijn al gearresteerd, maar Coke is nog altijd voortvluchtig. De Verenigde Staten vroegen vorig jaar zomer al om uitlevering van Coke wegens drugsdelicten, maar de premier weigerde. “Iedere premier is verbonden aan Coke. Als Coke voor de rechter in Amerika verschijnt, dan komt alle informatie over de regering naar buiten. Dat zal voor veel mensen niet goed uitpakken”, zegt Lewis. Volgens haar wil Coke niet opgepakt worden door de Jamaicaanse regering, omdat hij bang is om vermoord te worden.
(RNW)

Bookmark and Share


Terug