Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Klopjacht op moordenaars journalisten

Datum : 16/04/2018
Land : Ecuador

Klopjacht op moordenaars journalisten

Ecuador en Colombia hebben aangegeven alles op alles te zullen zetten in de zoektocht naar de moordenaars van twee Ecuadoriaanse journalisten en hun chauffeur. Zij werden vorige week gedood door leden van een afsplitsing van de rebellengroep Farc. De Ecuadoriaanse president Lenín Moreno bevestigde dat zij overleden zijn, maar hun lichamen zijn nog altijd niet terecht. 

Journalisten Javier Ortega (32) en Paúl Rivas (45) werden samen met hun chauffeur Efraín Segarra (60) ontvoerd toen ze een onderzoek deden naar het gestegen geweld in Mataje, een Ecuadoriaanse regio aan de grens met Colombia. Twee weken na hun ontvoering ontvingen autoriteiten het bericht dat ze gestorven waren, nadat het leger in de buurt was gekomen van de plaats waar ze zich bevonden. Ecuador heeft 550 politieagenten naar Mataje gestuurd. 

De rebellengroep die de moorden heeft opgeëist wordt geleid door Walter Artízala, beter bekend onder zijn alias Gaucho. Hij is een voormalig lid van de Farc, maar verliet die organisatie toen het vredesverdrag van 2016 naderde. Zijn groep noemt zichzelf het Oliver Sinisterra Front en is actief in de grensregio tussen Colombia en Ecuador. Geschat wordt dat de groep uit zo'n zeventig tot tachtig rebellen bestaat. Men denkt dat de groep veel macht heeft over de drugshandel in het gebied, waar veel coca-plantages zijn. 

De dood van de journalisten deed veel stof opwaaien in Ecuador, dat jarenlang relatief weinig last had van het gewapende conflict in Colombia. President Moreno heeft aangekondigd dat Gaucho op de most-wanted lijst staat en loofde een beloning van 100.000 dollar uit voor de tip die tot zijn arrestatie leidt. De president van Colombia Juan Manuel Santos zei dat Gaucho "vroeger of later" zeker gepakt zal worden.  

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug