Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Konvooi van Midden-Amerikaanse moeders keert morgen terug

Datum : 02/11/2012
Land : Guatemala

Konvooi van Midden-Amerikaanse moeders keert morgen terug

De Caravana de Madres Centroamericanas (het konvooi van Midden-Amerikaanse moeders) beëindigt zaterdag haar 18 dagen durende tocht door Midden-Amerika. De moeders zijn er in geslaagd zes vermiste kinderen te vinden tijdens hun tocht door Mexico. Dit meldden ze een dag voor het einde van de reis.

Deze tocht wordt al sinds 2006 gehouden met een konvooi van moeders uit Guatemala, Honduras en El Salvador. Ze reisden dit keer door drie Hondurese, drie Nicaraguaanse en veertien Mexicaanse staten. Bij deze tochten zoeken ze naar vermiste emigranten en proberen ze het thema van deze noodzakelijke en gevaarlijke emigratie onder de aandacht te brengen.

Zo protesteerden ze dit keer bij een massagraf, gelegen naast treinrails waar zo’n zestig ongeïdentificeerde gesneuvelde emigranten begraven liggen. De moeders en de activisten die hen steunen willen de Midden-Amerikaanse regeringen duidelijk maken dat zij er schuldig aan zijn dat hun burgers emigreren vanwege armoede en onderzekerheid in hun eigen land.

Het konvooi bezoekt ziekenhuizen, forensische instituten en openbare plaatsen in de hoop om vermiste emigranten te vinden en om van de autoriteiten te eisen dat ze een einde maken aan de agressie tegen emigranten zonder papieren die op weg zijn naar de Verenigde Staten. De laatste jaren is het risico waar deze emigranten aan blootgesteld worden nog groter geworden vanwege de toegenomen aanwezigheid van georganiseerde misdaad in deze gebieden.

De nationale commissie voor de mensenrechten (CNDH) van Mexico heeft aangetoond dat Mexicaanse overheidsinstellingen vaak misbruik maken van emigranten die door Mexico trekken. De Caravana probeert dit onder de aandacht te brengen, zodat hier aan gewerkt gaat worden.

 

 

Bron : Siglo XXI
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug