Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kop koffie en brood voor Boliviaanse gehandicapten

Datum : 21/03/2012

Kop koffie en brood voor Boliviaanse gehandicapten

Een jaarlijkse subsidie die nauwelijks volstaat voor een kop koffie en een stuk brood per dag. Dat is wat een groep Boliviaanse gehandicapten heeft verkregen na een protestmars van honderd dagen door het land en een hongerstaking. De karavaan van honderdvijftig mensen heeft in honderd dagen 1520 kilometer afgelegd. Ze verplaatsten zich per rolstoel, op krukken of met hulp van familie. Na de protestmars hielden enkele tientallen deelnemers nog een hongerstaking.

De regering reageerde door voor dit jaar een voorlopige subsidie van 112 euro toe te kennen aan de 13500 Bolivianen met een zware of zeer zware handicap. Dat is een stuk minder dan de 334 euro die ze hadden geëist. Bovendien geldt dit niet voor de nog eens 26500 mensen met een minder zware handicap. Voor hen komt er ook een regeling, maar een datum is nog niet bekend.

Toch is Carlos Mariaca, organisator van de actie, blij met het resultaat: "Het protest had een zeer sterk effect op de samenleving. Voor de karavaan kende men de problematiek alleen in de armere klassen, nu zijn ook de hoge klassen zich ervan bewust." 

Mariaca is secretaris-generaal van de Boliviaanse Confederatie van Personen met een Handicap. Hij is zelf bijna volledig verlamd en zit in een rolstoel. De 13500 Bolivianen met een zware of zeer zware handicap beschikken niet over eigen middelen om zich te verplaatsen en hangen gedeeltelijk of volledig van anderen af. Volgens een peiling die na de protestmars en de hongerstaking is gedaan, steunt zestig procent van de tien miljoen Bolivianen een uitkering en andere ondersteunende maatregelen voor mensen met een handicap.

 
Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug