Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kopermijnwerkers in Chili staken: Piñera daalt in de peilingen

Datum : 12/07/2011
Land : Chili

Kopermijnwerkers in Chili staken: Piñera daalt in de peilingen

Voor het eerst in twintig jaar houden de Chileense kopermijnwerkers een staking. De mijnwerkers werken voor Codelco, een Chileens staatsbedrijf en de grootste koperproducent ter wereld.

De mijnwerkers zijn het niet eens met de plannen van de Piñera-regering om herstructureringsmaatregelen door te voeren. Deze plannen zouden volgens de mijnwerkers leiden tot minder goede arbeidsomstandigheden en een verlies aan banen. De Vereniging van Kopermijnwerkers zegt dat ze bang zijn dat de regering Codelco langzaam wil privatiseren.

De protesten van de mijnwerkers stapelen zich bovenop die van de studenten en de milieu-bewegingen. In Chili worden er recentelijk zeer veel protestmarsen en stakingen gehouden, die meestal gericht zijn tegen de plannen van de rechtse regering van Piñera. Zo werd onlangs veel geprotesteerd tegen de aanleg van de Hydro Aysen elektro-dammen in het zuiden van het land.

De steeds toenemende kritiek op de regering heeft ervoor gezorgd dat nog maar eenendertig procent van de ondervraagden Piñera steunt, zestig procent staat niet meer achter hem. Dit is de slechtste evaluatie die een Chileense president heeft gekregen sinds de overgang naar de democratie in 1990. De voorzitter van de socialistische partij in de oppositie, Osvald Andrade, zegt dat Chili “naar een schandelijk niveau is gedaald: Pinochet was nog populairder dan Piñera”.

Bron : BBC, El País
Bookmark and Share


Terug