Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Koraal Cariben lijdt onder klimaatverandering

Datum : 10/10/2019
Land : Mexico

Koraal Cariben lijdt onder klimaatverandering

Een onderzoek van het Mexicaanse Centrum voor Onderzoek en Geavanceerde Studies (Cinvestav) - samen met de Amerikaanse instantie NOAA, die zich bezighoudt met de registratie van meteorologie en oceanografie en Smithsonian Instituut - suggereert dat de temperatuurstijgingen van regionale wateren constant blijft aanhouden. Hierdoor worden deze ecosystemen nog kwetsbaarder.

Eerdere onderzoeken lijken aan te tonen dat de hittestress de voornaamste oorzaak is van de verbleking van het koraal in de oceaan, met vaak een toename van ziektes en zelfs dood als gevolg. Hittestress beïnvloedt de structuur en het cellulair metabolisme, ademhaling en stabiliteit van de membranen van het koraal en de productie van het pigment van planten.

Het nieuwe onderzoek biedt middelen ter behoud van het koraal in tijden van klimaatverandering. De wetenschappers gebruikten technologie die ze in staat stelt om de ruimtelijke tijd van de hittestress van het koraal te registreren door gebruik te maken van informatie van satellieten over de tempratuur van het zeeoppervlak. Deze informatie maakt een regionalisering mogelijk, onderscheidt een territorium in kleinere gebieden met gelijke karaktereigenschappen binnen het Carabisch gebied.

De onderzoekers vonden dat in de afgelopen dertig jaar hittestress een impact heeft gehad op het grootste gedeelte van het Carbisch gebied, met name in het zuidelijke deel. De meeste schade is ontstaan in de periodes 1998, 2005, 2010-2011 en 2014-2017. Dit betekent dat de riffen sterke en bijna aaneensluitende blekingsperiodes hebben gekend.

Volgens de Mexicaanse onderzoeker Aaron Israel Muñiz Castillo was 2003 het jaar waarin de meeste riffen werden blootgesteld aan verbleking als gevolg van ‘El Niño’, de zuidelijke oscillatie en de constante toename van de blootstelling aan hittestress.

Bron : Telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug