Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Koraal voormalige Antillen in relatief goede staat

Datum : 09/09/2012

Koraal voormalige Antillen in relatief goede staat

Koraal in de vroegere Nederlandse Antillen verkeert in relatief goede staat in vergelijking met de rest van in het Caribisch gebied. Uit een vrijdag gepubliceerd rapport van de internationale unie van natuurorganisaties IUCN blijkt dat de 'Nederlandse' wateren minder last hebben van verontreiniging, overbevissing en orkanen.

In de zeeën rond Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Bonaire is op veel plaatsen nog ruwweg 30 procent van het koraal over. Gemiddeld resteert in het hele Caribisch gebied nog maar 8 procent van het levende koraal. In de jaren zeventig was nog ongeveer de helft van het oorspronkelijke levende koraal aanwezig.

IUCN tekent wel aan dat ook in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden het levende koraal al decennia langzaam maar zeker achteruit gaat. Volgens het rapport zet het verlies van het levende koraal over de hele breedte onverminderd door.

Levende koralen zijn van groot belang voor het toerisme en zijn belangrijke broedkamers voor vissen en daarmee voor de lokale visserij. Volgens IUCN moeten er strikte visquota's gaan gelden in het Caribisch gebied, en kan het koraal beter worden behouden door meer beschermde zeereservaten in te stellen. Verder moeten de Caribische eilanden voor minder vervuiling van de omringende zeeën zorgen.

Bron : RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug