Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Koraalduivel zaait dood en verderf in de Cariben

Datum : 10/05/2011

Koraalduivel zaait dood en verderf in de Cariben

Op de Kaaimaneilanden hebben natuurbeschermers, onderzoekers en lokale autoriteiten de noodklok geluid over de explosieve toename van de exotische roofvis. Het oorspronkelijke leefgebied van de koraalduivel strekt zich uit van van Oost-Afrika tot Australië.

De toename van het aantal koraalduivels is volgens onderzoekers te wijten aan de afwezigheid van natuurlijke vijanden, hun snelle voortplantingscyclus, en een groot voedselaanbod.

Onderzoeksdirecteur Carrie Manfrino van een lokaal maritiem instituut merkt op dat er al lang geen sprake meer is van een onschuldige invasie. “De aantallen tonen aan dat het gaat om een explosie. Er is ons geen exoot bekend die zo succesvol voortwoekert in ‘vreemde’ wateren als de koraalduivel.”

Overigens is het een raadsel hoe de vis in de Caribische Zee terecht is gekomen. Terwijl hierover op internet veelvuldig wordt gespeculeerd, zoeken onderzoekers en de autoriteiten naar oplossingen om de groei van de vraatzuchtige exoot te remmen. Daarbij krijgen ze hulp van de lokale horeca. 

Volgens een restauranteigenaar is de koraalduivel de enige koraalrifbewoner die mag worden overbevist. “Deze vis kan met een schoon geweten worden uitgeroeid.”  

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug