Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Koraalziekte gedetecteerd op Sint Maarten

Datum : 23/11/2018
Land : Sint Maarten

Koraalziekte gedetecteerd op Sint Maarten

De Nature Foundation op Sint Maarten heeft kortgeleden bevestigd dat het koraal rondom het eiland aangetast is door een nieuwe ziekte. “Deze koraalziekte manifesteert zich in de vorm van witte vlekken op het stenige koraal, en leidt uiteindelijk tot een verlies aan omvang en witte vlekke van de kolonie. De ziekte heeft momenteel zo’n 20 verschillende koraalsoorten aangetast en kan dodelijk zijn voor de koraaldiertjes over een periode van weken of maanden”, aldus woordvoerster Melanie Meijer zu Schlochtern.

De ziekte werd eerder reeds geconstateerd voor de kusten van Florida en Jamaica en heeft nu dus de kusten van Caribisch Nederland bereikt, inclusief de populaire witte vlekke in het beschermde gebied Man of War Shoal. Ook in Mexico zijn aangetaste koralen aangetroffen.

De ziekte kan mogelijk verspreid worden via de uitrustingen van duikers. Autoriteiten in Florida, waar de ziekte in 2014 voor het eerst gesignaleerd werd, hebben het advies gegeven om duikerspakken eerst een half uur te laten weken in water met een vijf procent chlooroplossing, en vervolgens goed af te spoelen. Meijer zu Schlochtern riep duikers op aangetaste koraaldelen niet aan te raken om zodoende de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Nature Foundation’s directeur Tadzio Bervoets voegt toe dat lokale koraalriffen al veel te lijden gehad hebben van orkanen en van menselijk activiteiten zoals vervuiling en overbevissing. “Helaas is dit een nieuwe uitdaging waar we mee om moeten zien te gaan.”

Volgens Bervoets dragen koraalriffen voor meer dan 50 miljoen dollar aan inkomsten per jaar bij aan de economie van Sint Maarten terwijl koraalbleek en de aantasting door orkanen Irma en Maria al voor enorme schade gezorgd hebben. Een gezond koraalrif zou zeer gebaat zijn bij een verbod op plastic en milieuvriendelijke zonnebrandcrème.

Volgens recent onderzoek neemt de kans op ziekte toe van vier tot 89 procent als het koraal in contact komt met plastic, vooral als hier ander afval in meegevoerd wordt.

 

Bron : The Daily Herald
Bookmark and Share


Terug