Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

'Krekels veroorzaakten 'geluidsaanvallen' Cuba'

Datum : 06/01/2019
Land : Cuba

'Krekels veroorzaakten 'geluidsaanvallen' Cuba'

De 'geluidsaanvallen' die vanaf eind 2016 voor fysiek ongemak zorgden op de Amerikaanse ambassade in Cuba, zijn mogelijk veroorzaakt door krekels. Amerikaanse en Engelse wetenschappers hebben enkele geluidsfragmenten onderzocht en kwamen tot de conclusie dat de mysterieuze, hoge piepgeluiden werden veroorzaakt door krekels tijdens paringstijd.

"We weten nog niet precies wat de medische achtergrond is van de klachten van het ambassadepersoneel, maar de geluiden op de fragmenten die we hebben bestudeerd, werden vrijwel zeker geproduceerd door krekels", aldus een van de onderzoekers. De wetenschappers maken wel de kanttekening dat ze niet alle gehoorde geluiden kunnen toeschrijven aan krekels, waardoor het nog steeds mogelijk is dat het personeel inderdaad slachtoffer was van een aanval met geluidsgolven.

De Verenigde Staten beschuldigden Cuba ervan om zogeheten sonische aanvallen (geluidsgolven en andere straling) te richten op de Amerikaanse ambassade in Havana, waardoor meerdere personeelsleden ziek werden. Zo was er sprake van symptomen als misselijkheid, hoofdpijn en gehoorschade.

Als gevolg van de mysterieuze geluiden haalde de VS een aanzienlijk deel van het ambassadepersoneel weg uit Cuba. Ook werden enkele Cubaanse diplomaten uitgewezen en teruggestuurd naar het Caribische eiland. De Cubaanse regering heeft altijd ontkend sonische aanvallen te hebben uitgevoerd op de Amerikaanse ambassade.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug