Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Krijgsraad schort proces Decembermoorden op

Datum : 12/05/2012
Land : Suriname

Krijgsraad schort proces Decembermoorden op

De krijgsraad in Suriname heeft vrijdag besloten het strafproces over de Decembermoorden in Suriname op te schorten. De schorsing duurt totdat er duidelijkheid is of de omstreden amnestiewet in strijd is met de grondwet. Die bepaalt dat er geen inmenging mag plaatsvinden in een lopende strafzaak. De krijgsraad voelde zich niet bevoegd zich hierover uit te spreken en heeft daarom het Openbaar Ministerie gevraagd er onderzoek naar te doen. De verdachten hebben veertien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Het OM had zelf om de schorsing gevraagd om een Constitutioneel Hof de kans te geven te toetsen of de amnestiewet in strijd is met grondwet of internationale rechtsverdragen. Dat hof bestaat nog niet en de oprichting ervan kan nog een tijd duren.

In het Decembermoordenproces staan president Desi Bouterse en 21 andere verdachten terecht. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982. De krijgsraad is in een moeilijke positie terechtgekomen door de in april aangenomen amnestiewet. Die bepaalt dat de verdachten geen straf kunnen krijgen.

Henri Behr, broer van een van de 15 slachtoffers, reageerde teleurgesteld. Hij heeft het gevoel dat de krijgsraad en het OM om de hete brij heen draaien. De president van de krijgsraad concludeerde dat de amnestiewet niet in strijd is met internationale verdragen die Suriname heeft ondertekend, waaronder het Inter-Amerikaans Verdrag inzake de rechten van de mens. De nabestaanden zijn niet beknot in hun rechten die ze hebben om hun zaak voor de rechter te krijgen. Ook vindt ze de Decembermoorden niet aan te merken als misdaden tegen de menselijkheid.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) laat vrijdagavond in een reactie weten dat het tijdelijk opschorten van het strafproces over de Decembermoorden geen gevolgen heeft voor de Nederlandse opstelling. Volgens Rosenthal hangt de amnestiewet Suriname nog steeds boven het hoofd. Door Nederland afgekondigde maatregelen, zoals het terughalen van de ambassadeur, blijven wat Rosenthal betreft dan ook van kracht. Ook de hulp aan Suriname blijft opgeschort. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond dat het met name voor slachtoffers en nabestaanden van cruciaal belang is dat het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden wordt voortgezet.

Bron : Waterkant, StarNieuws, Volkskrant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug