Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Krijgt Bolivia eindelijk toegang tot de zee?

Datum : 20/03/2018
Land : Bolivia

Krijgt Bolivia eindelijk toegang tot de zee?

Op 19 maart spraken de Boliviaanse president Evo Morales en zijn delegatie tijdens de eerste hoorzitting van een proces aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waarmee Bolivia hoopt de toegang tot zee terug te krijgen. Bolivia verloor haar voormalige kustgebied tijdens de zogenaamde Salpeteroorlog met Chili, die van 1879 tot 1884 duurde. Hierbij raakte ze 120.000 vierkante kilometer grondgebied kwijt, een gebied zo groot als Engeland.

De Boliviaanse delegatie zegt dat Chili, door niet te onderhandelen over toegang tot zee, zich niet aan haar diplomatieke beloften en verplichtingen heeft gehouden. Ze vroeg de rechtbank ervoor te zorgen dat Chili terugkeert naar de onderhandelingstafel.

Voormalig president Eduardo Rodriguez Veltzé, vertegenwoordiger tijdens het proces, zei dat “Bolivia 150 jaar lang onrecht heeft geleden doordat het ingesloten is”. Hij voegde hieraan toe dat Chili vaak beloftes heeft gedaan “om Bolivia weer met de zee te verbinden”. Diplomatieke onderhandeling over het thema werden in 2011 opgeschort tijdens de eerste termijn van de rechtse president Sebastian Piñera. Volgens Rodriguez werd Bolivia hierdoor gedwongen naar het Internationaal Gerechtshof te stappen. Piñera is sinds 11 maart 2018 opnieuw president van Chili.

Chili zal op donderdag voor de rechtbank reageren. De Chileense vertegenwoordiger Claudio Grossman zei dat Bolivia de geschiedenis vertekende door te beweren dat Chili de oorlog was begonnen. De minister van Buitenlandse Zaken Roberto Ampuero zei dat er “veel werd verwezen naar de historie, maar weinig over juridische zaken werd gesproken”. Hij zei dat Chili donderdag een realistischer beeld van de situatie zal geven.

De hoorzittingen duren tot 28 maart. De uitspraak zal naar verwachting aan het einde van het jaar komen. Het Internationaal Gerechtshof is het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties voor geschillen tussen staten. De uitspraken zijn bindend voor beide partijen en kunnen niet worden aangevochten, hoewel ze soms worden genegeerd.

Bron : Reuters, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug