Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Kritiek op beleid Maduro

Datum : 01/03/2013
Land : Venezuela

Kritiek op beleid Maduro

Nicolás Maduro, die in oktober vorig jaar tot vice-president werd benoemd en in december dat jaar tot de opvolger van Hugo Chávez verklaard is, krijgt nu kritiek op zijn beleid. Hugo Chávez, president van Venezuela, die inmiddels al bijna twee jaar worstelt met een strijd tegen kanker, is dit jaar niet meer in het openbaar verschenen. De enige informatie over zijn gezondheidstoestand wordt verspreidt via Twitter of via vertegenwoordigers zoals vice-president Maduro.

Sinds bijna twee weken protesteren een dertigtal studenten die eisen dat de regering de waarheid vertelt over de gezondheid van hun president. Dit omdat Chávez al tijdenlang nergens in het openbaar is verschenen; niet in Venezuela en niet in Cuba. Deze protesteerders zeggen ook niet te willen blijven toestaan dat Nicolás Maduro de macht behoud zonder dat er verkiezingen gehouden zijn. Zij zeggen dat hij via de elektronische weg en verzonnen vergaderingen regeert en zo beslissingen over de devaluatie van de Venezolaanse Bolívar en het economische beleid bekend maakt. Deze jongeren vormen Operación Soberanía (operatie onafhankelijkheid). De groep studenten protesteerden tegenover de ambassade van Cuba in Venezuela tegen de Castro’s die Venezuela zouden zien als een kolonie en tegen het bestuur door hen en de niet verkozen Maduro. Ze eisen dat er duidelijkheid gegeven wordt over de gezondheid van president Chávez die sinds halverwege februari weer in het land is. De groep protesteert al bijna twee weken lang, al zijn zitten ze omdat dit hen bevelen is inmiddels niet meer geketend voor de ambassade.

Het beleid werd ook door de oppositie bekritiseerd. Terwijl Maduro donderdag het jaarverslag en de jaarrekening van de regering aan Nationale Assamblee overhandigde en zei dat 2012 het beste jaar van de revolutie was, reageerde Henrique Capriles, leider van de oppositie, daarop door te zeggen dat het een recordjaar was qua aantal moorden en dat het land bijna 50% gedevalueerd was. Capriles zei dat Venezuela momenteel maar ‘een regerinkje’ heeft en dat er dit jaar verandering in zal komen.

Bron : El Universal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug