Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Kruisbestuiving Surinaamse/Nederlandse huisartsen

Datum : 06/10/2019
Land : Suriname

Kruisbestuiving Surinaamse/Nederlandse huisartsen

De samenwerking tussen de Huisarts Opleiding van het Huisarts Instituut Suriname (Hisuri) en Huisartsopleiding Nijmegen (Radboudumc) zal gedurende 2 jaar gefaciliteerd worden door het Twinning project. Dat wil zeggen dat er 12 medewerkers uit Suriname en 12 medewerkers uit Nederland op kosten van dit project lokaal ervaring kunnen gaan opdoen. De medewerkers die hiervoor in aanmerking komen zijn enkele actieve huisartsopleiders, docenten, huisartsen in opleiding en een manager.

“Met deze samenwerking beogen wij een kruisbestuiving die zijn vruchten zal afwerpen in de kwaliteit van de medische zorg in beide landen en het management van de huisartsopleiding in Suriname. Tevens zijn er economische voordelen voor Suriname, omdat bewezen is dat een goede kwaliteit van de huisartsen de medische zorg in een land efficiënter en goedkoper maakt”, aldus Eddy Wong Chung, huisartsopleider en directeur van Hisuri.

Voor de Surinaamse huisartsen in opleiding van het Hisuri, betekent dit de mogelijkheid mee te groeien in de recentste medische ontwikkelingen, terwijl de Nederlandse huisartsen in opleiding meer ervaring kunnen opdoen in het omgaan met culturele items. De artsen zullen ook onderlinge oefeningen zoals intervisies en consulttrainingen doen en er zal een begin gemaakt worden met het wetenschappelijk onderzoek. De grote diversiteit van bevolkingsgroepen in Suriname maakt deze stage extra leerzaam voor de Nederlandse artsen.

De onderlinge samenwerkingsrelatie zal ook voortgezet worden na dit project. De schrijver van dit project is Damiaen van Doorninck van het Radboudumc.

Bron : StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug