Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Kunstenaar Marcel Pinas in Utrecht

Datum : 14/09/2012
Land : Suriname

Kunstenaar Marcel Pinas in Utrecht

Op uitnodiging van Kosmopolis Utrecht woont en werkt de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas als artist in residence van 28 augustus tot 28 september in de Utrechtse wijk Overvecht. Dit staat in het kader van de herdenking en viering van de 150e verjaardag van de afschaffing van de slavernij. Pinas hanteert traditionele gebruiken van de marroncultuur uit zijn geboortestreek (Marowijne) en tekens afkomstig uit het Afaka-schrift als symbolen voor zijn beeldtaal. Door zijn kunst laat hij het publiek kennis maken met de marrons en het slavernijverleden. Op 9 september is zijn solo expositie Maroon culture relocated in Galerie SANAA geopend. Daar heeft hij een week gewerkt aan een installatie van totems en flessen. Er hangen ook diverse schilderijen die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest.

Op de Einsteindreef, bij het winkelcentrum, plaatste Pinas een installatie met tekens uit het Afaka-schrift. Op scholen legt de kunstenaar tijdens workshops een verband tussen slavernij en huidige vormen van uitbuiting. Pinas gaat met de kinderen op zoek naar hun eigenwaarde en trots en wil ze nieuwsgierig maken naar hun eigen afkomst. Eind september vindt er een presentatie plaats van de workshops van de scholieren.

Vorig jaar opende Pinas in Moengo (Suriname) zowel een museum voor moderne kunst als zijn Tempe Art Studio waar kinderen dagelijks kunnen tekenen, schilderen, dansen of muziek maken. Hij bouwde in binnen- en buitenland grote moderne kunstinstallaties die allen de boodschap bevatten: behoud de cultuur!

Benieuwd naar de ontvangst van Pinas in Utrecht? Bekijk het filmpje!

Bron : Waterkant, StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug