Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

La Saline

Mensenrechtenorganisatie RNDDH bezocht de wijk opnieuw

Datum : 30/12/2018
Land : Haïti

La Saline

Onlangs berichtten we over de bendeoorlog in La Saline, een arme wijk van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Half november kwamen volgens de eerste berichten op een dag bijna zestig mensen, onder wie zes kinderen, om het leven. Ze waren uit hun huizen gehaald en op straat geëxecuteerd. Anderen waren in huis doodgestoken. Huizen waren verbrand, vrouwen verkracht en mensen gewond geraakt. De Haïtiaanse regering reageerde traag en heeft het aangekondigde onderzoek nog niet uitgevoerd. Internationaal bleef het stil.

Een van de weinige organisaties die over de massamoord in La Saline publiceerden is de Haïtiaanse mensenrechtenorganisatie RNDDH. Traditiegetrouw doet RNDDH dit zeer gedetailleerd, met de weergave van namen, leeftijden en omstandigheden. Daags na de publicatie van hun rapport werd het team van RNDDH benaderd door mensen uit de wijk. Ze verklaarden gewond te zijn geraakt of te zijn aangerand, of mensen te kennen die gedood of verdwenen waren. Maar hun namen ontbraken in het rapport.

Daarop besloot RNDDH terug te gaan naar La Saline en opnieuw met de bewoners te spreken. Met als resultaat dat de organisatie op 20 december een rectificatie op hun eerdere rapport naar buiten bracht. Uit het nadere onderzoek bleek triest genoeg dat het ware aantal doden geen negenenvijftig maar eenenzeventig mensen bedroeg. Twee jongens van zestien jaar, Jimmy Destin en Davidson Jean Charles, brengen het aantal vermoorde kinderen nu op acht.

Maar ook deze nieuwe cijfers zijn volgens RNDDH nog niet volledig. De onderzoekers geven aan dat er op het moment van de slachtpartij veel mensen van buiten La Saline op de plaatselijke markt aanwezig waren. Marktkooplieden hebben de gewoonte om bij hun kraam te blijven slapen. Informanten uit de wijk hebben verklaard dat lichamen van vermoorde marktkooplieden door de aanvallers zijn meegenomen. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat. En omdat ze niet uit La Saline komen is het ook heel lastig om achter hun identiteit te komen.

RNDDH wijst er in het rapport ook op dat de bewoners van La Saline door de ervaringen getraumatiseerd zijn. Soms waren kinderen getuigen van de moord op hun vader of van de verkrachting van hun moeder. Tenslotte doet RNDDH opnieuw een beroep op de Haïtiaanse overheid en op de internationale gemeenschap om een onderzoek in te stellen en de daders voor het gerecht te brengen. De Coordination Europe-Haïti, een lobbynetwerk van Europese niet-gouvernementele organisaties, heeft in een brief de zaak al aan de orde gesteld bij de Europese Unie.

Lees ook het artikel dat Els Hortensius schreef over La Saline.

Meer weten? Lees het rapport van de RNDDH (in het Frans).

Bron : RNDDH
Bookmark and Share


Terug