Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Laatste militaire dictator Argentinië veroordeeld

Datum : 15/04/2011
Land : Argentinië

Laatste militaire dictator Argentinië veroordeeld

Reynaldo Bignone, een belangrijke medewerker van het militaire regime in Argentinië, is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Bignone was tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983 betrokken bij het martelen en vermoorden van linkse activisten. Vanaf 1982 leidde hij het regime tot de overgang naar democratie.

De 85-jarige Bignone werd in 2010 al veroordeeld voor 25 jaar gevangenisstraf voor ontvoering, marteling en moord op 56 mensen in de militaire basis Campo de Mayo. Het nieuwste proces ging om de ontvoering en moord op linkse activisten in de stad Escobar. Vier andere militairen werden tijdens hetzelfde proces veroordeeld.

Het proces was deel van een serie processen tegen leden van het militaire regime, dat sinds de afschaffing van de amnestiewetten in 2005 gestart is. Al meer dan 200 leiders werden veroordeeld. 800 Militairen en politiemensen worden nog vervolgd. Slachtoffers van de dictatuur zijn blij met deze ontwikkeling en geven aan dat Argentinië zo een voorbeeldfunctie in de wereld kan hebben.
 

Bron : BBC/de Standaard
Bookmark and Share


Terug