Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Laatste onderhandelingsronde tussen EU en Mercosur

Datum : 22/11/2018

Laatste onderhandelingsronde tussen EU en Mercosur

De laatste onderhandelingsronde tussen de Europese Unie (EU) en de Mercosur, die van 12 tot 20 november in Brussel plaatsvond, is afgesloten sloot zonder grote vooruitgang. Er moet verder worden gewerkt aan oplossingen. Onderhandelaars aan beide zijden hadden discussies "over alle kwesties", zowel op het niveau van chefs als experts.

De gesprekken maakten vooruitgang mogelijk op "sommige punten", hoewel "er geen wezenlijke en veel minder beslissende vooruitgang was" op de belangrijkste belangen voor de EU, aldus  bronnen uit de EU.

Daarom moet "het werk worden voortgezet", volgens dezelfde bronnen, die erop wezen dat  de Unie en de vertegenwoordigers van Mercosur "contact onderhouden om mogelijke oplossingen verder te onderzoeken en de volgende stappen en vergaderingen te bepalen, zelfs op ministerieel niveau als de voorwaarden daarvoor aanwezig zijn. "

De Europese Commissie (EC) heeft duidelijk gemaakt dat zij "toegewijd" blijft aan een succesvolle afsluiting van een "ambitieuze, volledige en evenwichtige overeenkomst" met de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay).

“We zullen alles in het werk stellen, maar we zullen pas afsluiten aan de juiste voorwaarden is voldaan en de Commissie een resultaat heeft dat  als bevredigend kan worden gepresenteerd aan de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese betrokken partijen", voegden de bronnen eraan toe.

De EU en de Mercosur onderhandelen sinds 2000 over dit akkoord op basis van drie pijlers - politieke dialoog, samenwerking en vrijhandel. Er lagen grote uitdagingen, maar nu het einde in het verschiet ligt proberen ze het tijdschema te versnellen om het proces af te ronden. Als dat niet kan, dan toch zo ver mogelijk te zijn vóórdat de nieuwe president van Brazilië, de extreemrechtse Jair Bolsonaro, in januari 2019 aantreedt.

Onder de gevoelige kwesties die het nog steeds onmogelijk maken om de overeenkomst te sluiten zijn geografische aanduidingen, de auto- en zuivelsector en het aanbod van de EU op "toegang tot de productenmarkt", verklaarde Rodolfo Nin Novoa, Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken vorige maand. Vervolgens kondigde hij aan dat de Mercosur nieuwe voorstellen aan de Unie zal doen.

In een eerdere onderhandelingsronde die in september in Montevideo werd gehouden, constateerden de twee partijen slechts "beperkte vooruitgang" in sommige commerciële sectoren, zoals voertuigen en hun onderdelen, bepaalde geografische aanduidingen, zuivelproducten en maritieme diensten.

Bron : El Economista
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug