Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Laatste Pinta eiland reuzenschildpad overleden

Datum : 26/06/2012
Land : Ecuador

Laatste Pinta eiland  reuzenschildpad overleden

Lonesome George, de laatste overgebleven Pinta eiland reuzenschildpad, is dood gevonden op de Galapagos Eilanden. Volgens wetenschappers is de schildpad meer dan 100 jaar oud geworden. Reuzenschildpadden kunnen wel 200 jaar worden. Het personeel van het Galapagos National Park in Ecuador verklaarde dat George dood werd aangetroffen door zijn verzorger Fausto Llerena die al ruime tijd voor het dier zorgt. De schildpad zal verder onderzocht worden om de doodsoorzaak te achterhalen. 

George werd een symbool van de Galapagos Eilanden nadat hij daar in 1971 werd gevonden door bioloog Joseph Vagvolgyi. Voor 1971 dacht men dat de soort al uitgestorven was. Omdat George de enige bekende overgeblevene was van zijn ondersoort hebben natuurbeschermers verschillende pogingen gedaan om een partner voor hem te vinden. De pogingen zijn tevergeefs geweest ondanks dat er nog twee vrouwelijke reuzenschildpadden van een nauwe ondersoort op het eiland woonden. Zijn dood betekent het einde van de raszuivere Pinta eiland schildpad.

De reuzenschildpadden van de Galapagos hielpen Darwin bij het formuleren van zijn evolutietheorie. Rond 1830 bracht hij een bezoek aan de eilanden toen hij een vijf jaardurende reis maakte aan boord van de HMS Beagle. Toen kwamen de reuzenschildpadden nog veel voor. De wilde geiten die naar de eilanden werden gebracht die de planten opaten waar de schilpaden van leefden en passerende zeelui die op de schildpadden jaagden zorgden ervoor dat de soort met uitsterven bedreigd werd. 

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug