Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Laatste pogingen Rousseff tegen impeachment

Datum : 11/05/2016
Land : Brazilië

Laatste pogingen Rousseff tegen impeachment

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een laatste poging gedaan om de impeachmentprocedure die tegen haar loopt stop te zetten. Ze vroeg het hooggerechtshof om de procedure te stoppen. Eerdere soortgelijke pogingen van de president en haar aanhangers zijn op niets uitgelopen. 

Het Senaat van Brazilië zal vandaag stemmen over de kwestie. Als er een meerderheid van 81 stemmen wordt behaald zal Rousseff gedurende zes maanden geschorst worden. Vice-president Michel Temer neemt dan de macht over. Verwacht wordt dat deze meerderheid behaald wordt en dat Rousseff het presidentieel paleis zal moeten verlaten. 

Toch was het deze week nog even spannend. Waldemir Maranhão, een lid van het parlement - dat al eerder stemde voor de impeachmentprocedure - zei dat hij de beslissing van zijn kamer ongeldig zou proberen te verklaren. Binnen 24 uur kwam hij echter terug op zijn beslissing. 

Ondertussen stelt Rousseff zich strijdbaar op. Gisteren zei ze in een toespraak: "Ik zal geen ontslag nemen. Dat is nooit in mijn hoofd opgekomen." De eerste vrouwelijke president van Brazilië beweert dat de impeachmentprocedure eigenlijk een juridische staatsgreep is van haar politieke tegenstanders. Ze ontkent de beschuldigingen dan ook alle beschuldigingen van corruptie die tegen haar worden geuit. Volgens haar tegenstanders zou ze gesjoemeld hebben met overheidsfinanciën om een groeiend begrotingstekort te verbergen tijdens de verkiezingen die zouden leiden tot haar tweede termijn in 2014. 

Aanhangers van Rousseff gingen gisteren al de straat op om te protesteren tegen het afzetten van de president. Op verschillende plaatsen blokkeerden ze wegen, wat tot grote problemen leidde in verschillende Braziliaanse staten. 

Bron : BBC, New York Times, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug