Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Laatste ronde EU/Mercosur levert niet veel op

Datum : 03/05/2018

Laatste ronde EU/Mercosur levert niet veel op

De laatste besprekingen over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur in Brussel zijn geëindigd met weinig concrete toezeggingen. De EU en de landen van de Mercosur - Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay – zijn al sinds 1999 met elkaar in gesprek.

Er blijven belangrijke hiaten bestaan over de vraag in hoeverre markten zich moeten openen voor de invoer van auto's en landbouwproducten, zoals Latijns-Amerikaans rundvlees en EU-zuivelproducten. De EU wil met name maritieme kwesties, toegang tot openbare aanbestedingen en bescherming van namen van voedsel en dranken, zoals champagne of parmaham, opnemen, die volgens haar alleen kan worden gebruikt voor producten die in bepaalde gebieden worden gemaakt.

Een Mercosur-lid zei dat de besprekingen eerder waren geëindigd dan verwacht, omdat Argentinië enaanbestedingen Uruguay de onderhandelingstafel verlieten vanwege wat zij zagen als een gebrek aan daadkracht van Brazilië en de EU. Binnen Mercosur zijn auto's gevoeliger voor Brazilië. "Er zijn maar weinig onderwerpen over om de overeenkomst af te sluiten," zei deze bron. "Het volume van het rundvlees is al overeengekomen, op niveaus die aanvaardbaar zijn voor de EU."

"We zijn nu aanbeland in het stadium dat we alleen nog over ‘harde zaken’ moeten onderhandelen. Dan kun je niet ineens een doorbraak verwachten”, aldus een deelnemer aan de onderhandelingen. De onderhandelaars hebben geen nieuwe datum vastgesteld voor een volgende gespreksronde.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug