Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lage opkomst referendum in Zuid-Brazilië

Datum : 10/10/2017
Land : Brazilië

Lage opkomst referendum in Zuid-Brazilië

Terwijl in Spanje de discussie omtrent de onafhankelijkheid van Catalonië voortduurt, was er afgelopen weekend ook in Zuid-Brazilië een kleine opleving van het onafhankelijkheidsgevoel. Inwoners van de drie zuidelijkste deelstaten Paraná, Santa Catarina en Rio Grande do Sul zijn gevraagd in een informele stemming of ze willen dat de drie deelstaten een onafhankelijk land vormen.

Het zuiden van Brazilië heeft meerdere afscheidingsbewegingen gekend. In 1835 begon bijvoorbeeld een bloedige opstand in Rio Grande do Sul die later bekend werd als de “Oorlog van de schooiers”. Hoewel op 11 september 1836 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, moesten de rebellen zich in 1845 aan het keizerlijke leger overgeven.

Het referendum werd op zaterdag 7 oktober gehouden, een week na de stembusgang in Catalonië. De afscheidingsbeweging “O Sul é o Meu País”, vertaald als “Het zuiden is mijn land”, organiseerde het initiatief. Deze beweging wenst de zuidelijke deelstaten Paraná, Santa Catarina en Rio Grande do Sul af te scheiden van de rest van Brazilië om een onafhankelijk land te vormen. In meer dan 1000 van de 1191 gemeentes van de drie deelstaten werden stemlokalen ingericht. De leider van de beweging, Celso Deucher, hoopte drie miljoen stemmen te kunnen verzamelen. De drie deelstaten beslaan bijna vijftien procent van de totale oppervlakte van Brazilië en tellen samen meer dan 29 miljoen inwoners, ongeveer veertien procent van de totale bevolking.

De missie van de afscheidingsbeweging is om een soevereine staat te kunnen oprichten. Zij menen op cultureel, economisch en politiek gebied sterk te verschillen van de rest van het land. Veel mensen uit het zuiden vinden dat zij onevenredig veel belasting betalen. Voor elke real aan belasting ziet de regio slechts een kwart terug. De drie deelstaten, ook wel de “regio zuid” genoemd, heeft daarnaast een bruto nationaal product dat drie keer hoger is dan de regio noord, waar veel van de armste deelstaten zich bevinden. Het BNP van de regio zuid is echter weer drie keer lager dan de regio zuidoost, die de grote deelstaten Rio de Janeiro, São Paulo, Minas Gerais en Espírito Santo omvat.

Bij een stemlokaal in Londrina, Paraná, vertelden stemmers aan lokale media dat ze gedesillusioneerd zijn door de federale overheid en de corruptieschandalen waar een grote hoeveelheid politici en leden van de zakelijke elite bij betrokken zijn. Anderen klaagden dat vooral de arme noordelijke regio’s profiteren van de belasting die zij betalen. In het zuiden denken veel mensen dat er in het noorden van Brazilië niets wordt bijgedragen aan het land, men denkt vaak dat de noordelijke bevolking lui is en niet wil werken.

De afscheidingsbeweging heeft vorig jaar oktober een vergelijkbare stemming gehouden, waarbij meer dan 600.000 mensen naar de stembus trokken. Meer dan 95 procent van de stemmers gaf toen aan dat ze voor de afscheiding waren. Met ongeveer 364.000 getelde stemmen zijn er dit jaar aanzienlijk minder stemmen uitgebracht, wel stemde 96 procent voor de afscheiding. Het aantal stemmen representeerde slechts 1,7 procent van de stemgerechtigden in de drie deelstaten. De verwachtingen van Deucher zijn dus bij verre na niet bereikt. Ook dit referendum zal praktisch zonder consequenties zijn, omdat het niet is uitgeroepen door de nationale regering. Ook door de lage opkomst kan de nationale regering de uitslag makkelijk negeren.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug