Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Lancering website SlavernijOnline.nl

Datum : 13/01/2013
Land : Suriname

Lancering website SlavernijOnline.nl

Het International Institute for Scientific Research (IISR) lanceert zondag 20 januari tijdens het evenement De emotionele ervaring van slavernij in Amsterdam ook de website SlavernijOnline.nl. Naast de website worden ook de Facebookpagina en twitteraccount geopend. De website geeft informatie over de geschiedenis van slavernij in de Nederlandse koloniën en de erfenis van het slavernijverleden in de hedendaagse samenlevingen (Suriname, Nederland en de voormalige Antillen).

Het evenement draait om de vraag: Wat voelden de slachtoffers van deze misdaad tegen de menselijkheid gedurende het proces van slavernij? Aan de hand van oude beelden (schilderijen en tekeningen) geven nazaten van de tot slaaf gemaakten uiting aan het gevoel van de uitgebeelde zwarte mensen. Wat dachten ze? Wat voelden ze? Wat voelen de nazaten als ze naar die beelden kijken? Verschillende mensen geven uitdrukking aan deze gevoelens op het moment dat de beelden worden getoond. De manier van expressie is vrij: een gedicht, een lied, een rap, een speech.

In Paramaribo, Suriname vindt tegelijkertijd de lancering plaats van de website door de Surinaamse redactie van SlavernijOnline.nl. In London zal de Islamic Human Right Commission in het kader van de Genocide Memorial Day een bijeenkomst organiseren waarin slavernij als een vorm van genocide wordt besproken. Tijdens het evenement zullen beide bijeenkomsten via Skype verbonden worden met de bijeenkomst in Amsterdam.

Het evenement start zondag om 14:00 uur bij de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk 19A in Amsterdam en is om 18:00 uur afgelopen. De toegang is 5 euro. Kaarten kunnen gekocht worden via de website.

Bron : Versgeperst, De Ware Tijd, StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug