Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Lange protestmars om branden Bolivia

Datum : 30/09/2019
Land : Bolivia

Lange protestmars om branden Bolivia

In de Boliviaanse Chiquitanía regio nemen zo'n 200 mensen deel aan een lange protestmars. Ze eisen meer maatregelen tegen de bosbranden die momenteel in dat gebied woeden. Veel van de demonstranten maken deel uit van inheemse groepen. Ze vragen president Evo Morales de noodtoestand uit te roepen, omdat de branden grote delen bos en landbouwgrond verwoest hebben.

Het merendeel van de demonstranten behoren tot de inheemse groep Chiquitanos. Eerder deze maand vertrokken ze uit San Ignacio de Velasco, een centrum van landbouw in de regio. De eindbestemming is Santa Cruz de la Sierra, hoofstad van de regio, langs een route van zo' n 500 kilometer. Onderweg wordt in geïmproviseerde tenten gekampeerd. De demonstranten denken dat een noodtoestand meer hulp naar hun regio zal brengen.

Morales heeft internationale hulp geaccepteerd om de branden te stoppen, maar niet de noodtoestand uitgeroepen. Eerder deze maand arriveerde een Russisch militair vliegtuig dat grote hoeveelheden water op de branden kan gooien in Bolivia. Ook helpen Argentijnse brandweerlieden met blussen. Chiquitanía is de regio die de grootste verliezen heeft geleden. De ngo Friends of Nature Foundation schat dat zo'n 2.9 miljoen hectare verbrand is.

Evo Morales wordt bekritiseerd omdat hij toestaat dat boeren 'gecontroleerd' stukken land verbranden om landbouwgrond vrij te maken in het getroffen gebied. De president voert momenteel campagne. Hij hoopt volgende maand voor de vierde keer verkozen te worden. Morales kreeg altijd veel steun van de inheemse bevolking van Bolivia, maar een deel van deze steun is door de huidige situatie weggevallen.

 

Bron : BBC, WSAU
Bookmark and Share


Terug