Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lange rijen bij Braziliaanse stembureaus

Datum : 07/10/2018
Land : Brazilië

Lange rijen bij Braziliaanse stembureaus

Grote aantallen Brazilianen zijn vandaag naar de stembus gegaan in de meest gepolariseerde presidentsverkiezingen sinds jaren. Er vormden zich lange wachtrijen bij de stembureaus in het hele land, waar bijna 150 miljoen mensen gerechtigd zijn om te stemmen.

Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, komt er binnen drie weken een tweede ronde. Opiniepeilingen suggereren dat de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro, die heeft gezworen hard op te treden tegen criminaliteit, de favoriet is om de meeste stemmen te behalen. Zijn belangrijkste rivaal is de linkse kandidaat ban de Arbeiderspartij (PT), Fernando Haddad. 

Beide zullen naar verwachting op 28 oktober naar de tweede ronde gaan, hoewel Bolsonaro en zijn aanhangers hebben gezegd dat ze denken dat ze de 50 procent van de stemmen die nodig zijn om de eerste ronde te winnen, kunnen halen.

"Als God het wil, regelen we dit vandaag", vertelde hij aan verslaggevers. "We zijn op een opwaartse weg en hebben er alle vertrouwen in dat het Braziliaanse volk afstand wil nemen van het socialisme", zei de 63-jarige voormalig legerkapitein.

Haddad, voormalig burgemeester van São Paulo, was ervan overtuigd dat er een tweede ronde zou komen en zei dat hij optimistisch was dat hij die kon winnen."De tweede ronde is altijd een hernieuwde gelegenheid voor mensen om de kandidaten en hun voorstellen te vergelijken”, zei hij. Haddad wordt gesteund door de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva, die niet aan de verkiezingen mocht meedoen, nadat hij gevangen was gezet voor corruptie.

Hoewel opiniepeilingen Bolsonaro in deze eerste ronde een ruime voorsprong geven op  Haddad, suggereren dezelfde peilingen dat het in een tweede ronde een nek aan nek race zou kunnen worden.

"Ik ben zeer hoopvol dat we een veel beschaafdere tweede ronde zullen hebben", zei Haddad over de diepe verdeeldheid die de campagne had opgeroepen en waarin een aanvaller  Bolsonaro had neergestoken. Bolsonaro, die bij de aanval 40 procent van zijn bloed verloor,  miste het laatste deel van de verkiezingscampagne, maar zag zijn populariteit stijgen in de afgelopen weken.

Bolsonaro heeft de controverse aangewakkerd met racistische, homofobe en vrouwenhaatdragende opmerkingen. Er zijn massale betogingen tegen hem geweest, vooral van vrouwen en jongeren. Maar zijn harde houding tegenover misdaad heeft hem de steun van veel Brazilianen gegeven, die van mening zijn dat recordhoge misdaadcijfers hen in hun eigen huis tot gevangenen hebben gemaakt.

Aan de vooravond van de verkiezing zei Bolsonaro dat zijn regering de zware straffen zou uitdelen die verdachten verdienden. Hij is voorstander van het versoepelen van wetten op wapenbezit en heeft over marteling gesproken als een legitieme praktijk. Hij wil ook de doodstraf weer invoeren.

De voormalige Braziliaanse voetbalster Ronaldinho tweette vandaag zijn steun voor Bolsonaro. Hij zei dat "voor een beter Brazilië wil ik vrede, veiligheid en iemand die vreugde terugbrengt".

Haddad heeft zichzelf geportretteerd als een betrouwbare kandidaat voor diegenen die geen boodschap hebben aan de stijl en de retoriek van Bolsonaro. "Ik geloof niet in geweld, in militaire dictatuur of het gebrek aan vrijheid", tweette hij. "We hebben het vermogen om datgene te verslaan waar Bolsonaro voor staat; het terugdraaien van sociale verworvenheden, van beleefdheid, van solidariteit en van wederzijds respect", zei hij.

Naast een president hebben Brazilianen ook hun stem uitgebracht om alle Braziliaanse staatsgouverneurs en tweederde van de senatoren en alle leden van de kamer van Afgevaardigden te verkiezen. Ook ruim 1.000 zetels in parlementen van de deelstaten zijn verkiesbaar.

Bron : BBC World News, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug