Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Langnekdinosaurussen zijn Antarctica overgestoken

Datum : 22/10/2016

Langnekdinosaurussen zijn Antarctica overgestoken

Enkele gigantische dinosaurussen zijn ongeveer honderd miljoen jaar geleden waarschijnlijk van Zuid Amerika naar Australië getrokken via Antarctica. Het gaat om sauropoda, plantenetende dinosaurussen met een lange nek die vermoedelijk zijn geëvolueerd in Zuid Amerika, maar waarvan nu ook fossielen in Australië zijn aangetroffen.

De dieren konden van het ene naar het andere continent trekken omdat Antarctica destijds ijsvrij was en via landbruggen was verbonden met Zuid Amerika en Australië. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen na de vondst van twee fossielen van sauropoda. De dieren zijn opgegraven op verschillende plekken in het oosten van Australië. De resten van de sauropoda zijn 95 tot 98 miljoen jaar oud.

Aangezien hun voorouders in Zuid Amerika leefden, moeten de dieren een lange tocht hebben gemaakt om Australië te bereiken. Waarschijnlijk profiteerden desauropoda bij deze tocht van een periode van opwarming van de aarde die ruim 100 miljoen jaar geleden zorgde voor een ijsvrij Antarctica.

"De wereldwijde temperatuur nam in deze periode zo sterk toe dat sauropoda over landmassa's konden reizen in poolgebieden", verklaart paleontoloog Paul Upchurch van het University College in Londen."Waarschijnlijk konden de sauropoda Australië pas 105 miljoen jaar geleden bereiken."

Bron : BBC, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug